Hatalmas diszkonttal lehet az acélipari szektorból részvényeket szemezgetni

Pénzügy | Stratégia

Többéves csúcsra emelkedett az ArcelorMittal értékeltségi diszkontja a szektortársakhoz képest. A kimondottan tőkeintenzív iparágban meghatározónak számító EV/EBITDA mutató alapján (amely a cég értékét az amortizáció, a kamatok és az adók előtti eredményhez hasonlítja) 33 százalékos diszkonton forognak a részvények, ami az elmúlt 5 év legnagyobb diszkontját jelenti. Az ArcelorMittal értékeltsége historikus tapasztalatok alapján elmarad a szektortársakétól, de az elmaradás átlagos értéke mindössze 20 százalék. A mostani értékeltség még a +/– 1 szórásnyi távolságból is kiesik, így a jelenlegi árazási eltérés statisztikailag vizsgálva is kimondottan nagynak számít.


Az elemzői konszenzus szerint a társaság éves EBITDA eredménye idén és jövőre is mérsékelten, de meghaladhatja a 2016-ost, és nagyságrendileg 7,2 milliárd euró körül alakulhat. Vagyis az alacsony értékeltséget szerencsére nem az összezuhanó profitkilátások indokolják.


Az elmúlt napokban több pozitív hír is megjelent mind a társasággal, mind pedig a szektorral kapcsolatban. Egyrészt, hogy az amerikai pénzügyminiszter ismét elővette az adóreform és az infrastruktúra-fejlesztés tervét, és azt ígérte, hogy év végére benyújtja erről szóló javaslatát. Ez eleve optimista hangulatot teremtett, de az infrastruktúra-fejlesztésből az ArcelorMittal közvetlenül is részesülhetne. Másrészt Donald Trump az acélimportok kivizsgálását kezdeményezte, ami elsősorban a nagyon olcsó kínai importot igyekezhet megállítani. Ezzel csökkenne a verseny az acéliparon belül, ami szintén előnybe hozná az amerikai acélvállalatokat, köztük az ArcelorMittal amerikai leányvállalatát is.

Képes-e Brüsszel válságot kezelni?

Ahogy a koronavírus minden előzetes forgatókönyvet felülírt, a költségvetésről szóló vitával is ez történt. Vélemény.

Egy cégben a Siemens energia-üzletága

A nemzetközi Siemens csoport magyarországi érdekeltségeknél is megtörténnek a szükséges változások.

Pénzcsap nyílik a közlekedési ágazatban

A közösségi közlekedést lebonyolító cégeknek jövőre mintegy százmilliárd forinttal, a korábbi ötödével jut nagyobb támogatás.

Közel ötmilliárd forint támogatást nyertek Pest megyei vállalkozások

A támogatás összege cégenként a 300 millió forintot is elérheti.
Világgazdaság Piactér