Hatalmas diszkonttal lehet az acélipari szektorból részvényeket szemezgetni

Pénzügy | Stratégia

Többéves csúcsra emelkedett az ArcelorMittal értékeltségi diszkontja a szektortársakhoz képest. A kimondottan tőkeintenzív iparágban meghatározónak számító EV/EBITDA mutató alapján (amely a cég értékét az amortizáció, a kamatok és az adók előtti eredményhez hasonlítja) 33 százalékos diszkonton forognak a részvények, ami az elmúlt 5 év legnagyobb diszkontját jelenti. Az ArcelorMittal értékeltsége historikus tapasztalatok alapján elmarad a szektortársakétól, de az elmaradás átlagos értéke mindössze 20 százalék. A mostani értékeltség még a +/– 1 szórásnyi távolságból is kiesik, így a jelenlegi árazási eltérés statisztikailag vizsgálva is kimondottan nagynak számít.


Az elemzői konszenzus szerint a társaság éves EBITDA eredménye idén és jövőre is mérsékelten, de meghaladhatja a 2016-ost, és nagyságrendileg 7,2 milliárd euró körül alakulhat. Vagyis az alacsony értékeltséget szerencsére nem az összezuhanó profitkilátások indokolják.


Az elmúlt napokban több pozitív hír is megjelent mind a társasággal, mind pedig a szektorral kapcsolatban. Egyrészt, hogy az amerikai pénzügyminiszter ismét elővette az adóreform és az infrastruktúra-fejlesztés tervét, és azt ígérte, hogy év végére benyújtja erről szóló javaslatát. Ez eleve optimista hangulatot teremtett, de az infrastruktúra-fejlesztésből az ArcelorMittal közvetlenül is részesülhetne. Másrészt Donald Trump az acélimportok kivizsgálását kezdeményezte, ami elsősorban a nagyon olcsó kínai importot igyekezhet megállítani. Ezzel csökkenne a verseny az acéliparon belül, ami szintén előnybe hozná az amerikai acélvállalatokat, köztük az ArcelorMittal amerikai leányvállalatát is.

Szeptemberben is lendületben maradtak a bérek

A szeptemberi bruttó átlagkereset 392 300 forint volt.

Harmadik hónapban csökkent az orosz feldolgozóipar teljesítménye

Az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) május óta legalacsonyabb szintre, 46,3 pontra süllyedt az októberi 46,9 pontról.

Bécsben megnyílt a legnagyobb „tesztutca”

Az osztrák fővárosban applikációval és szűrőpontokkal védekeznek a járvány ellen.

Másodperceken múlt a Forma-1-es pilóta élete

Csupán néhány másodperce volt a személyzetnek arra, hogy kimentse Romain Grosjeant, a Haas pilótáját az égő roncsok közül.
Világgazdaság Piactér