Kitörési lehetőséget jelenthet a terjeszkedés

Hitel | Pénzügy

Ma már Magyarország lízingpiaci szereplőinek mindegyike nemzetközi banki háttérrel bír, így azok a hitelintézetek, amelyek a magyar piacban az elmúlt években fantáziát láttak – és ennek kapcsán leánybankot alapítottak – jellemzően már lízing-leányvállalattal is rendelkeznek. Éppen ezért külföldi piacokról történő magyarországi szolgáltatások beindítását az euró bevezetéséig nem is tartja valószínűnek Galambos Tibor, a CIB Lízing Csoport vezetője. A CIB csoport tulajdonosa, a Gruppo Banca Intesa jelenleg is több környező országban birtokol leányvállalatot, melyek további bővítése a cél. Az újabb pénzintézet-vásárlások, -alapítások természetesen magukkal vonják a lízingtevékenység beindításának lehetőségét is – tette hozzá.

A kitörés lehetőségét a hazai szereplők számára a specializáció jelentheti, illetve a hazai tapasztalatokat jól hasznosíthatják a társaságok a keleti országokban – emelte ki Antall Pál, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Így a társaságok célpontjai között szerepelhet Románia, illetve Ukrajna.

Jelentős előrelépést tett a szlovák piacon a Merkantil csoport: az OTP Banka Slovensko és a Merkantil Bank Rt. közös leányvállalataként létrehozott OTP Leasing a. s. a 2003. végi 8. helyéről ez év június végére az 5. helyre lépett elő az autófinanszírozási szegmensben. (A társaság 2002 végén kezdte meg működését.) A személy- és haszongépjármű-lízing volumene a szlovák piacon tavaly is enyhe növekedést mutatott, s továbbra is megőrizte domináns lízingpiaci pozícióját: az összes ügylet több mint 50 százalékát tette ki. A lízingtársaságok ügyfeleinek egy részét – a magánszemélyek szegmensében – várhatóan a bankok vonják el – mutatott rá Kolossváry Ádám, a Merkantil csoport elnök-vezérigazgatója.

Az OTP Leasing a. s. 2004 első fél évében megkötött szerződéseinek állománya 1803 darabot tett ki, amiből 633 darab használt, 1162 darab pedig új gépjárműre vonatkozott, összesen 809,1 millió szlovák korona értékben. Tavaly egész évben 591,1 millió koronát tett ki a szerződések állománya. A társaság működésének első három évére veszteséget tervezett, így 2004 első fél évében 22,504 millió korona veszteséget produkált.

A Merkantil csoport egyébként Szlovákiába is “átvinné” a magyar piacon szeptemberben elindított autópark-kezelő üzletágát, ezzel komplexebbé válna a szolgáltatási kör – mutatott rá Kolossváry Ádám. Az autópark-kezelés tekintetében amúgy is fejletlen a szlovák piac – tette hozzá.

Ezekre a költségekre kell számítani egy gyermek születésekor

A bevásárlólista számos tételt tartalmaz, a terhesruháktól a babakocsiig mindennel számolni kell.

Távolinak tűnik még a német talpra állás

Számottevően javult a német piaci szereplők üzleti hangulata, de az elemzők szerint bő két év, mire az ország visszatér a járvány előtti fejlődési pályára.

Megugrott a házasságkötések száma

Január és március között 12 271 pár kötött házasságot. Csökkent a természetes fogyás Magyarországon.

Jöhetnének a százéves amerikai kötvények

Többször elvetették már a százéves lejáratú kötvények ötletét, de elemzők szerint a mostani hozamsivatagban logikus lépés lenne a kibocsátásuk az Egyesült Államokban. Mnuchin egyelőre kivár.
Világgazdaság Piactér