Lerontott növekedési prognózis

Devizapiac | Pénzügy

Az inflációs pálya középtávon romlott, és a hazai gazdaság növekedési lehetőségei is szűkültek – derült ki a szintén tegnap megjelent jegybanki inflációs jelentésből. Az idei GDP-bővülés eszerint a korábban jelzett 2,4 helyett mindössze 2 százalékos, az ez évre jósolt pénzromlási ütem pedig közel egy százalékponttal magasabb, 5,9 százalékos lehet. A kamatdöntéshez jelentős háttér-információként szolgált, hogy a háttéranyagot készítő szakértők a jelenlegi feltételek fennállása esetén tarthatónak minősítették a jegybank 2009-es inflációs célját, bár több kockázati tényezőt is kiemelnek, amely miatt később monetáris szigorításra lehet szükség.
A prognózis az inflációs tényezők közül leginkább a külső ársokkok korábban vártnál lassabb lecsengésére helyezte a hangsúlyt, illetve arra, hogy ezek a vártnál lassabban érvényesültek a bérekben. Az utóbbi másfél évben több ilyen ársokk volt megfigyelhető; kezdetben a költségvetési kiigazításhoz kapcsolódó adó-, járulék-, illetve szabályozott áremelések, majd 2007 nyarától a nyers élelmiszerek és az energiahordozók nagymértékű drágulása jelentett inflációs nyomást. Az elmúlt időszakban beérkezett munkapiaci adatok szerint ugyanakkor a vállalatok a korábbi profitromlás megállítása érdekében egyre határozottabban alkalmazkodtak az új piaci feltételekhez a bér- és létszámdöntéseikben. A 2008. eleji szakmunkás-bérminimum emelkedésének a hatása inflációs szempontból aggasztja az MNB-t, ugyanakkor a belföldi kereslet tavalyi drasztikus visszaesése ebből a szempontból kedvező folyamatnak számít.
A jegybankelnök ismét hangot adott a villamos energia piacán végrehajtott év eleji liberalizációval kapcsolatos fenntartásainak. Mint kifejtette: ha a piacot középtávon továbbra is a jelenlegi, erősen korlátozott verseny fogja jellemezni, miközben a kormány kiadja a kezéből az árszabályozás eszközét, akkor az tartósan az indokoltnál magasabb energiaárakat eredményezhet. Erre pedig a jegybanknak, hasonlóan a hatósági áremelésekhez, nehéz megfelelő választ adni. Simor András egyúttal megkérte a kormányt és az önkormányzatokat, hogy a hatósági árszabásnál vegyék figyelembe az inflációs célt.
A reálgazdaságról is kedvezőtlen adatok láttak napvilágot a legutóbbi jegybanki előrejelzés óta, főként ezek miatt vitték lejjebb növekedési prognózisukat az MNB elemzői. A gazdaság külső finanszírozási igénye ugyanakkor várhatóan javul, de aggodalommal tölti el a jegybankot, hogy ez igen alacsony beruházási kereslet mellett következik be. VG

várható következmények

Rövid távon
Erősebb forintárfolyam
Nagyobb árfolyam-volatilitás
Romolhatnak az exportőrök versenyfeltételei

Hosszabb távon
Növekszik a jegybank hitelessége
Csökken a valutaválság kialakulásának valószínűsége
Rugalmasabbá válik az ERM II-es csatlakozás

Nem olcsó mulatság az Oktoberfest

Éppen Münchenbe készül, de nem tudja, mennyi pénzt vigyen magával? Eláruljuk, mennyibe kerül egy korsó sör, vagy egy pár bajor kolbász, és azt is, hogy mire számítson.

Kuba ökröket vet be az üzemanyaghiány miatt

Nyolcezer ökröt vetnek be mezőgazdasági munkákhoz. A súlyos üzemanyaghiány miatt sok traktor kihasználatlanul vesztegel.
Világgazdaság Piactér