Nagyvonalú ár a Lekért

Pénzügy

A Novartis tegnap bejelentette, hogy részvényenként 95 ezer tolárt kínál a szlovén Lek gyógyszergyár részvényeiért. Ez a várakozások felső harmadába esik, a ljubljanai tőzsdén az ezt valószínűsítő 80-90 ezer toláros árfolyam közelébe állt be az elmúlt napokban a jegyzés. A Novartis többségi részesedéshez kíván jutni a szlovén gyártóban, mely továbbra is megőrzi nevét, s a felvásárlást támogató menedzsment is helyén maradhat.

A Novartis szempontjából nézve több elemző is kétségét fejezte ki amiatt, hogy nem fizetett-e magas árat a svájci cég a Lekért. A régió gyógyszercégeinek megítélését azonban javíthatja az, hogy a könyvérték közel háromszorosára értékelte a Novartis a szlovén céget. Az elmúlt napokban valószínűleg ez okozta a Richter mellett a horvát Pliva jó szereplését is. A következő hetek fő kérdése befektetői szemszögből az, hogy elfogadják-e a Novartis ajánlatát a Lek külföldi pénzügyi befektetői. Szakértők szerint erre jó esély van, s ha ez bekövetkezik, akkor az új célpontot kereső pénz egy része a régió egyéb gyógyszergyárait választhatja. (VG)

Nyert a járványhelyzeten a Family Frost

A túraútvonalakon árusító cég négyszázmillió forint osztalékot fizetett.

Kétféle bérlakásprogram vár támogatásra

Egyelőre csak az üzleti típusú, vállalkozói bérlakásépítés témája merült fel a rozsdaövezeti akcióterületek kapcsán.

A fiúk még itt is többet akarnak, mint a lányok

A hazai fiatalok bérigényei eltérőek: az informatikusok többet szeretnének keresni,mint bölcsész társaik, a fővárosiak több pénzt kapnak készhez.

Ismét napirenden az albérletpiac megreformálása

A kiadó budapesti lakások átlagos bérleti díja a februárhoz képest 10 százalékkal mérséklődött.
Világgazdaság Piactér