Magyarországon az elsők között épült ki az LTE450

PR
Az LTE450 hálózat a legmodernebb technológiákkal teszi lehetővé az okos eszközök kommunikációját hazánkban. A következő cikkünkben azt is áttekintjük, hogy a nemzetközi szintéren milyen technológiai fejlesztéséket hajtottak végre az elmúlt időszakban.

Az LTE 450 MHz-es szélesebb sávú mobil adatkommunikációs hálózatok kiépítését az elmúlt mintegy fél évtizedben kezdték meg világszerte. Magyarországon 2016-ban, a világon másodikként épült ki ilyen hálózat, amely az Internet of Things (IoT, vagyis a „dolgok internete”) modern technológiáinak használatára leginkább alkalmas, kiemelkedő biztonsági paraméterekkel rendelkezik. Az IoT a hálózatba kapcsolt eszközök – többnyire emberi beavatkozást nélkülöző – kommunikációs technológiája, amikor berendezések között valamilyen szenzor, érzékelő adatait továbbítják, akár az okos városok, okos mérés, okos otthonok működéséről. A hazai LTE450 hálózat elsősorban a kormányzati és iparági igények kiszolgálására jött létre, mint például államigazgatási szervezetek, önkormányzatok, egészségügyi intézmények, készenléti szolgálatok, oktatási intézmények, stb.

Az energetikai okosmérés fejlesztésére több országban is indítottak már tesztprojekteket mobil adatátviteli hálózatok kiépítésével a 450 MHz-es frekvenciatartományban. Németországban például a hadsereg és az energiaszektor verseng a 450 MHz-es frekvencia használatáért, de Lengyelországban és Ausztriában is épülnek ki ilyen hálózatok, kifejezetten az energiaszektor kommunikációs igényeinek kiszolgálására. Lengyelországban 2019 tavaszán, négy helyszínen, Augustow, Varsó, Poznan és Wrzesnia városában kezdték meg LTE technológián alapuló kommunikációs hálózatok tesztjét. Németországban intelligens fogyasztásméréshez, valamint az energetika kommunikációs igényeinek kezelésére kezdték használni az LTE450 hálózatok adta előnyöket. Ausztriában folyamatban van az országos lefedettségű, magas rendelkezésre állású LTE hálózat kiépítése elsősorban az energetikai, a közlekedési és az egészségügyi ágazatban kritikus szolgáltatásokat nyújtó vállalatok, illetve a közigazgatás számára. Brazíliában ezt a hálózati technológiát az agrárszektorban használják. A brazil tesztelésben résztvevő vállalatok a mezőgazdasági eszközök internet alapú kommunikációjától a termelékenység növekedését és a költségek csökkentését várják elsősorban. Finnországban építették ki a világon elsőként az országos lefedettségű LTE450 hálózatot. Itt a technológia kizárólag mobil adatkommunikációs szolgáltatást nyújt, elsősorban hatósági, ipari és közlekedési felhasználók számára, támogatva az Ipar 4.0 megoldások bevezetését.

A Magyarországon egyedülálló, több mint 95 százalékos területi lefedettséggel rendelkező LTE450 hálózat fő jellemzője a magas rendelkezésre állás, ami rendkívüli események esetén is biztosítja az elérhetőséget, függetlenül a publikus hálózatok terheltségétől. A technológia magas szintű titkosítása, autentikációja és integritásvédelme együttesen garantálja a hálózat felől érkező támadások kivédését. Legfőbb előnye pedig, hogy sokkal kevesebb bázisállomással fedhetők le nagy területek, ezáltal költséghatékonyan építhető ki és üzemeltethető nagy sávszélességet biztosító mobilhálózat. Összehasonlításképpen az 1800 MHz-es frekvencián megközelítőleg 10-15 ször annyi bázisállomással fedhető le ugyanakkora terület.

A jövőben az LTE-M alkalmazása az LTE450-es hálózaton a gépek közötti kommunikációban különösen nagy hangsúlyt kap majd. Jelenleg leginkább a logisztikai szektorban és a járműiparban jellemző a gépek közötti kommunikáció, de az intelligens közlekedés területén, az e-egészségügyben és a közműszolgáltatóknál is működnek ilyen megoldások. A hálózat segítségével az energetika területén okosmérésre irányuló megoldások építhetők ki és alkalmazhatók az LTE450-nek köszönhetően. A biztonságtechnikában, a vagyonvédelmi megoldásokban is új lehetőségetek teremt ez a technológia, legyen szó akár autóriasztókról, akár lakásbiztonságról, távfelügyeletről. A kiskereskedelemben az elektronikus fizetési lehetőségek biztonságosabbá tételében lehet szerepe az LTE450-nek. Emellett a kormányzati alkalmazások, különböző távfelügyeletek, távvezérlések során hasznosíthatják a hálózatot, de a pénzügyi rendszereknél, az automatizált gyártásban, az okos otthonok és az okos városok fejlesztéseinél is számos technológiai lehetőséget ad az LTE450.

 

Megéri diákszövetkezeten keresztül munkát vállalni

A cégeknek azért, mert adó- és járulékkedvezményt vehetnek igénybe, a hallgatóknak pedig azért, mert magasabb bért kaphatnak.

Újabb kincsre lelt a milliárdossá vált tanzániai bányász

Ezúttal egy kétmillió dollárt érő tanzanitra bukkant.

Versenyképesség és fenntarthatóság: a változó világ esélyei és veszélyei

A pandémia hatásai rárakódnak a technológiai változások okozta munkaerőpiaci problémákra. Az új ipari forradalom másféle tudást igényel. Vélemény.

Lukasenka: öt éven belül az átlagbér a duplájára nő Fehéroroszországban

Fehéroroszországban vasárnap tartanak elnökválasztást, de az előzetes szavazás már kedden megkezdődött.
Világgazdaság Piactér