Turizmus

Tízezreket mozgat meg a sétaturizmus

Tömegeket, évente már tízezreket vonz a városi turizmus új formája Budapesten, ahol számos cég kínál tematikus sétákat azok számára, akik testközelből szeretnék megismerni a főváros kevésbé ismert oldalát.

Az utóbbi években igen népszerűvé váltak a Budapest történelmének, kultúrájának egy-egy szeletét szakértő vezetésével bemutató tematikus városi túrák. A Világgazdaság által megkérdezett cégek többezres, összességében tízezres éves látogatószámról számoltak be lapunknak, a nagyobb forgalmat lebonyolító vállalkozásoknál átlagosan az év minden napjára jut legalább egy szervezett séta.

Már egy színházjegy árából részt vehetünk a jellemzően pár órányi alternatív városnéző programok valamelyikén, a sétajegyek ára 2–5 ezer forint.

Az átlagosan 15-20 fővel induló túrák résztvevői többnyire a városi, 30 év feletti, magasan képzett, kultúrafogyasztó közönség soraiból kerülnek ki. A sétaszervező cégek egybehangzó tapasztalata szerint a nőket jobban vonzzák a minőségi városélményt kínáló tematikus túrák. A Hosszúlépés. Járunk? sétaszervező cégnél a túrázók háromnegyede nő, de a többi cég is hasonló arányokról számolt be.

Bejutni a zárt kapuk mögé, megismerni a házak, utcák történetét izgalmas program
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Népszerűek az étel- és italkóstolással egybekötött gasztroséták, amelyeken a többi között a kóser konyha ízeit és a VIII. kerület igazi ázsiai ételeit is megízlelhetjük, de a hagyományos pesti pékségek, cukrászdák felfedezésére, a sörkedvelőknek pedig belvárosi kézművessör-túrára is kínálnak lehetőséget.

A másik kedvelt irányzatot azok a különleges épületbejárások képviselik, amelyek alkalmával olyan helyekre is bejuthatnak a látogatók, ahová egyébként nem vagy csak ritkán.

Az Óbudai Gázgyár, a vár alatti egykori bunker vagy a Kőbánya alatt elterülő pincerendszer is bejárható a sétáltatókkal. A sétanaptár tavasszal és ősszel a legsűrűbb, emellett még a karácsonyi szezonban emelkedik a forgalom. Utóbbi annak köszönhető, hogy a legtöbb sétacég ajándékutalványokat is kínál. Sokan adnak ismerőseiknek városi sétára utalványt, amelyet a legtöbben januárban és februárban váltanak be.

Lassan eltűnik a szezonalitás ebből a műfajból, egész évben megbízhatóan szervezhetők a programok

– összegzi a trendet Káldi Emese, az Imagine Budapest cég- és túravezetője.

Az alternatív túrákat szervezők jellemzően többtucatnyi sétát kínálnak, ezek többsége egész évben elérhető. „Mivel egy tematikus séta létrehozása nagy – hosszú idő, sok előkészítés –, ezért azok a programok érik meg elsősorban, amelyeket folyamatosan el tudunk adni” – hangsúlyozza Káldi. Az állandó programokat időszakos séták és olyan különleges, limitált ideig elérhető programok egészítik ki, mint amilyen például a Normafán a Hotel Olimpia bontás előtti bejárása volt.

Hogy egy séta meddig marad a kínálatban, azt alapvetően a piac határozza meg.

Kifejlesztünk egy-egy sétát, és azt hosszabb távon visszük. Minden évben van új, de amelyik kevésbé népszerű, vagy már nincs olyan nagy érdeklődés iránta, azt ki szoktuk vezetni

– mondta Horn Márton, a Beyond Budapest ügyvezetője, hozzátéve, hogy privát sétaként igény esetén továbbra is elérhetők ezek a programok is.

A különösen a nyári hónapokban fellendülő külföldi turizmusból is igyekeznek profitálni a városi túracégek, de továbbra is elsősorban a hazai közönséget célozzák a programjaikkal.

„A mi sétáink a néhány napra idelátogató külföldiek részére túl speciálisak, egy témában elmélyülők” – mondta el Nehéz Győző, a Budapesti Séták túravezetője. A Beyond Budapest tapasztalata szerint egyre inkább sikerül megcélozni a külföldi turistákat is, viszont a jellemzően három-négy napra a fővárosba érkezőknek nem érdemes hosszabb időre meghirdetett túrákat szervezni, ezért a külföldieknek inkább privát sétákat kínálnak. Idegen nyelvű tematikus vezetést kizárólag magánmegrendelésre indítanak a Hosszúlépésnél, az Imagine Budapest viszont elsősorban a csoportban érkező külföldiek számára kínál és fejleszt termékeket.

Az új sétaprogramok kialakításánál a vendégek igényeire, visszajelzéseire építenek, de legalább ilyen fontos a túravezetők személyes érdeklődése és felkészültsége.

Sétálóinktól is rendszeresen jönnek javaslatok, és mi magunk is folyamatosan keressük az új lehetőségeket. Csapatunkban négy-öt embernek alapvetően az új séták kitalálása a fő feladata, ketten pedig csak a tartalmak elkészítéséért felelnek

– ismertette Juhász Anna, a Hosszúlépés. Járunk? cég kommunikációs vezetője. Természetesen nem elhanyagolható a kivitelezhetőség sem.

Kritériumnak tartjuk, hogy a téma fizikailag is jól bemutatható legyen. Ha nincs elegendő bemutatható tárgyi örökség, a témára nem szervezünk túrát

– avat be munkájuk további szempontjaiba Nehéz Győző.

A cégeknek csapatépítő programként is kínálják a sétákat, emellett számos program magántúraként is elérhető az érdeklődők számára, a piaci igényeket igyekeznek rugalmasan kielégíteni. A városi túracégeknél elérhető száznál is több sétaútvonal között vannak a családosoknak vagy éppen az idősebb vagy a fiatalabb generációnak szóló programok, így lényegében mindenki találhat érdeklődésének megfelelőt a kínálatban.

Újmódi kincskeresés

A tematikus fővárosi séták bő egy évtizede kínálnak alternatív városnézési lehetőséget a kultúrakedvelő közönségnek. A néhány kilométer hosszú, kis csoportos sétákon Budapest és lakóinak kevésbé ismert történetében, kultúrájában és építészetében mélyedhetnek el a résztvevők szakképzett idegenvezetők, az adott téma szakértőinek kalauzolásával. A szociokulturális túrákon a sétálók a város utcáinak, épületeinek mélyére hatolva, interaktív módon ismerkedhetnek meg Budapest rejtett kincseivel. | VG

 

kultúra turizmus alternatív városnézés városi séta
Kapcsolódó cikkek