A piacnyitás lassulása várható

Energia | Vállalatok
A nemzetközi távvezeték kapcsolatos bővítését, illetve az átmeneti importkorlátozás mielőbbi feloldását szeretnék elérni a nagyfogyasztók, miközben a rendszerirányítónál úgy vélik, a túlzott import szabályozási problémákhoz vezethet. A nagyfogyasztók szerint a lassú liberalizáció miatt már eddig is jelentős költségmegtakarítástól estek el.

A magyar villamosenergia-rendszer nemzetközi hálózati kapacitásai túlterheltek, ráadásul a következő hónapokban ezt az egyébként is szűk keresztmetszetet a paksi atomerőmű 2-es blokkjának kiesése miatt pótlólagos import is terheli majd. A korlátozott import mellett nincs jelentősebb mennyiségű szabad áram a magyar piacon, ez világosan kiderült a piacnyitás óta eltelt néhány hónapban. Akik nem léptek gyorsan, azoknak a nagyfogyasztóknak a kereskedők már nem tudtak jó ajánlatot adni. Egész egyszerűen áruhiány van az árampiacon, ezért szakértők arra számítanak, hogy a jelenleg 7-8 százalékban megnyílt árampiac további felszabadítása csak lényegesen lassabban megy majd.

Ez a helyzet különösen a közepes fogyasztókat aggaszthatja. Az uniós elképzelések szerint jövő nyáron, a lakossági fogyasztókat kivéve, valamennyi felhasználó számára lehetővé kell tenni, hogy a szabadpiacról szerezze be az áramot.

Bizonyos készülődés már tapasztalható is körükben, néhány tanácsadó cég elkezdett fogyasztói csoportokat szervezni, hogy a kereskedőknél jobb tárgyalási pozíciót érjenek el. A kínálati oldalon azonban egyelőre nem látszanak ennek a feltételei.

Bakács István, az E.On Hungária Rt. igazgatósági tagja korábban a Világgazdaságnak elmondta, hogy a technikai jellegű korlátokat erőmű-, illetve hálózatépítéssel le lehet küzdeni. Hosszú távú szerződések nélkül azonban nagyobb erőművi beruházásnak nincs esélye, a hálózatépítés szabályai viszont még nem tiszták.

A nemzetközi összeköttetések – jegyezte meg Bakács István – egyébként sem egy aktív kontinentális árampiac kiszolgálására, hanem az egyes rendszerek között, az esetleges üzemzavar kisegítésére épültek ki. Ráadásul a nemzetközi piacon látható, hogy Brüsszel és különböző szakmai szervezetek a hálózati tarifák csökkentése érdekében lobbiznak, az alacsonyabb díjak viszont nem teszik érdekeltté a társaságokat a kapacitások bővítésében, vagyis az alacsony hálózati tarifák a jelenlegi helyzet konzerválását eredményezik.

Mindezek, és a piacnyitás első hónapjainak tapasztalatai alapján szakmai körökben arra számítanak, hogy a piacon nem az áramárakban, hanem elsősorban a hozzáadott szolgáltatások körében lesz verseny.

Átszabja a Tiffanyt az LVMH

A luxusipar legnagyobb szereplője, a francia LVMH felépült a járvány okozta sokkból, s most az aranyárban megvett amerikai Tiffany integrálásán dolgozik.

Megviseli Kínát a konténerlogisztika

A kínai termékek iránti óriási kereslet lekövetését megszenvedi az ország tengeri szállítmányozási kapacitása.

Továbbra is a Barcelona a világ leggazdagabb klubja

Eddig 1,1 milliárd euró bevételkiesést szenvedett el a világ 20 leggazdagabb labdarúgó klubja a koronavírus járvány miatt.

Kiéleződtek a társadalmi egyenlőtlenségek a pandémia alatt

Egy évtizedig is eltarthat a világ szegényebbik részének, hogy kilábaljon a világjárvány okozta gazdasági visszaesésből.
Világgazdaság Piactér