A Solvayé lett a Fournier

Ipar | Vállalatok

A Solvay SA, Belgium legnagyobb vegyipari társasága 1,6 milliárd euróért megvásárolja a francia Fournier Pharma gyógyszergyárat. Az ügylet lévén új szívgyógyszerekhez jut, s megszerzi a Tricor koleszterincsökkentő készítményt is. A Tricorból tavaly 779 millió dollárnyi kelt el, a szívgyógyszerek világpiaca 2009-ben 33 milliárd dollárosra tehető a Bloomberg által hivatkozott előrejelzés szerint. A Fournier-nek tavaly 593 millió eurós árbevétele volt. Bekebelezésével a Solvay forgalma és nyeresége a harmadával nő, a belga társaság közleménye szerint. A piac jó lépésnek tartotta az adásvételt. A Solvay részvényeinek árfolyama 15 éves csúcsra szökött, amikor Alois Michielsen vezérigazgató bejelentette a Fournier megvásárlását.

Más vegyipari cégek is igyekeznek nagyobb szerephez jutni a világ 400 milliárd dollárosra becsült gyógyszerpiacán. Erre nemcsak a piac nagysága, hanem főtevékenységük növekvő költségei is rákényszerítik őket. A Solvay belgiumi riválisa, az UCB SA tavaly vette meg például a brit Celltech biotechnológiai céget, 2,7 milliárd dollárért. A Solvay részéről sem a mostani az első lépés: januárban megszerezte a svéd Neopharma társaságot, 91 millió dollárért.

A Solvay a magyar piacon is jelen van. Gyógyszerei mellett vízszigetelési, irodaszer-, valamint kemény csomagoló- és bankkártya-fóliáit forgalmazza. A Solvay Kémia Kft. az anyacég iparifólia-ágazata képviseletében 2003. január 1-jén jelent meg a magyar piacon. A kft. 100 százalékban a Solvay SA tulajdona. (VG)

A jövő évi költségvetésből sem maradnak ki a nagyvárosok

A kormány támogatásával 4400 milliárd forintnyi beruházás jött létre és zajlik jelenleg is a magyar nagyvárosoknál – jelentette ki Varga Mihály.

Magyar cég is versenyben van a futballvilág legígéretesebb startupjai között

A nemzetközi labdarúgás legfontosabb üzleti seregszemléjén is felfigyeltek a magyar szurkolói képküldő alkalmazásra.

Kilenc éves mélyponton az euróövezet májusi áruexportja

A Nagy-Britanniába irányuló export 36,7 százalékkal, az Egyesült Államokba 30,6 százalékkal, Kínába 10,1 százalékkal csökkent.

Hitelbiztosító: 40 éve nem volt ekkora válság

A fejlett országok GDP-je összesítve várhatóan 6,6 százalékkal csökken 2020-ban. Az eurózónában 8 százalék lehet a visszaesés.
Világgazdaság Piactér