Antibakteriális szálak a Radicitől

Ipar | Vállalatok
Közel 650 vírus, baktérium, gombaféle, illetve enzim ellen nyújt védelmet, s az atkák elszaporodásának is gátat vet az az újszerű alapanyag, amelyet szőnyegpadlói gyártásánál használ az olasz Radici. A csoport kínálatában központi helyet foglalnak el a szintetikus szálak.

Radilux Anti-Bacteria néven dobta piacra legújabb termékét az olasz Radici csoporthoz tartozó RadiciFibres Flooring, amely a világon az elsők között használt a szőnyegpadlók előállításánál antibakterális poliamid 6 terméket. Az új poliamid 6 fonál – amelyet a szakemberek a nemrég megrendezett hannoveri Domotex szőnyeg és padlóburkolatok világvásárán megszemlélhettek – már önmagában antibakteriális tulajdonságokat hordoz. A szakemberek rámutattak: jóval előnyösebb, ha már a szál gyártásánál beépülnek ezek a tulajdonságok, mint ha csak a végső fázisban.

A végtermék közel 650 vírus, baktérium, gombaféle, illetve enzim ellen nyújt védelmet, ráadásul az atkák elszaporodásának is gátat vet. Mellékhatásokkal a fogyasztónak nem kell számolnia, a poliamidszálak a szőnyegpadló élettartama alatt megtartják eredeti tulajdonságukat – ígérik a gyártók.

A szintetikus szálak központi helyet foglalnak el az 1946-ban alakult vegyipari Radici stratégiájában, ráadásul a csoport ezen a téren egyre nagyobb szeletet hasít ki az európai piacból: jelenlegi részesedését 25 százalékosra teszi e szegmensben. Ebben nem csekély szerepet játszott, hogy a nagyobb nemzetközi vegyipari társaságok fokozatosan kivonultak a szőnyegpadlószektorból, az utolsó mohikánnak a Dupont tekinthető, így az olasz társaságok kerültek előtérbe. A több mint száz országban fellelhető, évente kétmilliárd métert előállító szőnyegpadlópiacon további növekedést prognosztizálnak a szakemberek. Gondokban ugyanakkor nincs hiány: az egyik legfontosabb alapanyag, a poliamid jegyzése folyamatosan emelkedik, s 2010-ig évi 6,5 százalékos növekedésről szólnak az előrejelzések, miközben a végtermék árát aligha lehet ilyen ütemben növelni. A legnagyobb versenytársnak Ázsia ígérkezik, miközben az európai társaságok hozzáadott termékkel, újabb fejlesztésekkel próbálják helyzetüket megőrizni. A Radici csoport belgiumi tagvállalata, a szőnyeggyártó Ralux immár a legfejlettebb technológiát alkalmazza: a Militron alkalmazására mindössze három európai társaságnak van licence.

A termékpaletta szélesítése, az új fejlesztések alkalmazása, technológiai partnerek keresésre, illetve az új piacok felkutatása áll a Radici célkitűzései középpontjában. A csoport egyébként a nemzetközi színtéren az egyik legdinamikusabban fejlődik: 15 országban 49 gyártóegysége van, s 5600 alkalmazottat foglalkoztat. Tevékenységi köre a vegyipartól a műanyagiparig, a szintetikus szálaktól a szöveteken át az energia előállításig terjed. Árbevételének 30 százaléka származik Olaszországból, további 30 Európából, a maradék pedig egyéb országokból. Legnagyobb megrendelői között a Valeo (a műanyagipari egységénél), a Danone (a polimerek terén), a Bayer, a Benetton, a Rossignol és a Belfe lelhető fel. Ami a jövőbeni beruházásokat illeti, a Radici vegyipari részlege, a Radici Chimica ez év júniusában nyitja meg németországi tagvállalatánál, Tröglitzben a poliamid 6,6 szálakat gyártó bázisát, amely intermediereket a ruházati, lakás-, illetve műszaki textíliák készítésére használják majd fel.

Megérkezett a mentőcsomag első részlete a Lufthansa számlájára

A német állammal korábban megkötött 9 milliárd eurós segélycsomagot már az unió is engedélyezte.

Kiderült, melyik edzők költötték a legtöbbet a topfutballban

A 25 listázott edző közül 17 megfordult a Premier League-ben. Repkedtek a milliárdok az első ötben.

Akár 2 ezer forintot is kereshetnek óránként a diákmunkások

Tavaly közel 300 ezer 15 és 24 év között fiatal dolgozott nyáron.

Elhúzódó amerikai recessziótól tartanak a Fed-tagok

A Fed az eszközvásárlási programokkal egyelőre képes hatékonyan alacsony szinten stabilizálni a piaci kamatokat.
Világgazdaság Piactér