Az alaptevékenységben bízik az RWE

Energia | Vállalatok

Minden piaci nehézség ellenére elmondható, hogy az RWE energetikai konszern sikerrel teljesített – összegezte az első három negyedév mutatóit Dietmar Kuhnt, a német társaság elnöke. A beszámoló tanúsága szerint az energetikai konszern fundamentálisan jól működik, a kedvezőtlen elemek elsősorban a világgazdasági tendenciáknak, illetve a német gazdaságban meglévő rossz keretfeltételeknek tudhatók be.

Az elmúlt kilenc hónap sikerének kulcseleme az áramüzletág volt, itt az eredmény 46 százalékkal javult. De az energetikai alaptevékenység üzemi eredménye is 29 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, a növekedés pedig a brit és cseh érdekeltségek figyelembevétele nélkül is két számjegyű.

Szükség is volt az alaptevékenységben mutatkozó lendületre, hiszen a portfólióban ugyancsak meghatározó szereppel bíró egyéb üzletágak átlagosan 64 százaléknyi visszaesést szenvedtek el. A pénzügyi eredmény szintén kedvezőtlenül alakult, amit a cégvezetés a finanszírozási költségek emelkedésével, a felvásárlásokhoz kapcsolódó goodwillamortizációval, valamint az egyéb értékpapír-befektetések világtrendeknek megfelelő leértékelődésével magyaráz.

A portfóliócégek eredménye szintén vegyesen alakult. A Hochtief építőipari óriásvállalat ismert csődhelyzete a benne lévő részesedés jelentős értéktelenedését hozta, szintén roszszul fialt a Heidelberg nyomdagépgyárban lévő tulajdoni hányad.

Ezt ugyanakkor némileg képes volt ellensúlyozni a Shell & DEA Oilban meglévő részesedés eladásából származó mérleg szerinti nyereség. A beszámoló sikeresnek ítéli továbbá a brit Innogy áram- és gázszolgáltató, valamint a csehországi gáztevékenység integrálását, az ő teljesítményük ebben a negyedévben szerepelt először a konszolidált számokban.

Mindezek tudatában Dietmar Kuhnt megerősíti az év végi nyereségterveket, jóllehet továbbra sem látja az általános piaci helyzet javulásának jeleit. Az üzemi eredmény a tervek szerint tehát meghaladja a tavalyi szintet, az alaptevékenységnél 20 százalék feletti mértékben. A goodwill amortizációja előtti eredmény pedig várakozásaik szerint a tavalyi 1,8 milliárd euró felett lesz, az adózás utáni nyereség ugyanakkor összességében mintegy 830 millió euróval elmaradna a mértéket adó tavalyi számtól. (MDE)

A lakáspiacot is érinti a munkanélküliség növekedése

Az árak valamelyest mérséklődtek, ami összefüggésben van a munkanélküliség növekedésével.

Megugrott a diákmunkát keresők száma az érettségi időszakban

Bár a fesztiválok nem lesznek, továbbra is nagy az érdeklődés a diákmunka iránt.

Pünkösd előtt többet vásároltunk, mint húsvétkor

A bátrabb költekezés, az iparcikkek megugró eladása pünkösd után is lendületesebb keresletet hozhat – olvasható a Magyar Nemzetben.

Képes-e Brüsszel válságot kezelni?

Ahogy a koronavírus minden előzetes forgatókönyvet felülírt, a költségvetésről szóló vitával is ez történt. Vélemény.
Világgazdaság Piactér