Az igények meghaladják a lehetőségeket

Energia | Vállalatok

Egyelőre bizonytalan, hogy a nemzeti energiatakarékossági programok címszó alatt futó – forráshiány miatt májusban felfüggesztett – pályázatokat a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium mikor indítja újra. A jövő évi keretösszeg nagysága is majd csak a költségvetés elfogadása után válhat ismertté.

Az idén összesen 4700 pályázat érkezett be, ezek többségét lakosság részéről nyújtották be. A pályázatok közül mintegy ezret kellett elutasítani, a lakosságon kívül pályáztak önkormányzatok, vállalkozók is. Szerdahelyi György, a minisztérium főosztályvezetője úgy fogalmazott, nem kell csodálkozni azon, hogy részükről kevesebb pályázat érkezett, mint a lakosság köréből, hiszen egy vállalkozó vagy egy önkormányzat által tervezett, technológiaváltást eredményező fejlesztés a nagy összegű beruházások kategóriájába tartozik.

Az idei pályázatok támogatása mintegy 3,5 milliárd forintot igényelnek, a rendelkezésre álló forrás ezzel szemben 2,6 milliárd forint volt, melyből egymilliárdot fordítottak az idei pályázati támogatásokra, 1,6 milliárdot pedig az előző évről áthúzódó igények kielégítésére, valamint a rendszer működtetésére. Az idén elfogadott pályázati támogatások egy részének teljesítése is áthúzódik majd a következő évekre. (VG)

Hollandiában a legjobb nyugdíjasnak lenni

Továbbra is a holland és a dán nyugdíjrendszer a legkiszámíthatóbb, és ez nyújtja a legnagyobb biztonságot. A hatvan év felettiek száma az évszázad közepére elérheti a kétmilliárdot.

Felminősíthet a Moody’s is

A makrogazdasági alapok rendben vannak, ám a Moody’s egy lépéssel lemaradt a másik két nagy hitelminősítőtől, így van esély a jobb osztályzatra.
Világgazdaság Piactér