Bővülő feldolgozókapacitás

Ipar | Vállalatok
Kapacitásbővítéssel és szervezeti összefogással készülnek a szigorodó hasznosítási előírásokra a gumifeldolgozók és a kötelezettek. Az első koordináló szervezet már a hazai kibocsátás 70-72 százalékát lefedi, ám több, eddig egyéni megoldásra törekvő kötelezett most saját szervezetet alakít.

Ellentmondásosan alakult a gumihulladékok hasznosítása területén az elmúlt év: az első koordináló szervezet a teljes hazai kibocsátás több mint kétharmadát lefedte, miközben egyes, egyéni hasznosítási megoldást kereső gyártó és importőr cégek tavaly nem kapták meg a mentességet a termékdíj fizetése alól. Magyarországon évente 40-45 ezer tonna gumihulladék keletkezik, amelynek az idén a tervek szerint 70 százalékát kell újrafeldolgozni, ezen belül 40 százalékot anyagában hasznosítani, s ezt kellene teljesíteni a termékdíj alóli mentességhez is. A hasznosítás megszervezésére 2002 őszén alakult meg az Öko-Gum Kht., amely koordináló szervezetté alakulva tavaly óta hivatalosan átvállalhatja a hasznosítási előírások teljesítését a kibocsátóktól. “Az Öko-Gum Kht.-t hét begyűjtő, hasznosító és kibocsátó cég alapította, s a forgalmazói oldalról ma már 60-nál több szerződött partnerünk van, amivel a hazai kibocsátás 70-72 százalékát fedjük le eredményesen” – fejtette ki Kocsis Kenéz. A társaság ügyvezető igazgatója elmondta: a kötelezettektől befolyó hasznosítási díj 90 százalékát a feldolgozásra fordítják, s a cél egy zárt rendszer építése, hogy a kötelezettektől a kht. partnerei gyűjtsék be, majd hasznosítsák is a leselejtezett abroncsokat.

A hasznosításra alapvetően két módszer van: a Nyugat-Európában is elterjedt cementgyári energetikai hasznosítással jelenleg az országban egyedül a beremendi gyárban foglalkoznak, amely évi 15-16 ezer tonna hulladékot képes fogadni. A másik lehetőség az anyagában történő feldolgozás. Ezzel több cég foglalkozik Magyarországon, s az így előállított gumiőrleményt útalapba, sportpályák építéséhez, vagy új abroncsok gyártásához is fel lehet használni.

Az Öko-Gum Kht. ügyvezető igazgatója szerint a hazai hasznosítókapacitás elegendő az előírt feldolgozáshoz. Ugyanakkor az eddig az egyéni hasznosítás megszervezését előnyben részesítő Gumiabroncsgyártók Magyarországi Egyesületének (GME) tagjai tavaly nem kaptak mentességet a termékdíj alól a bürokratikus nehézségek miatt. Dr. Heinczinger Mária, a GME igazgatója elmondta: a szervezet a hasznosítás megszervezésére egy külön koordináló szervezet megalakítását kezdte meg a kötelezetti oldal részvételével, s ennek során a közhasznú jogállású szervezetté töténő minősítés már meg is történt.

A hazai feldolgozókapacitás egyébként az idén növekedhet, ugyanis a Holcim Hungária Rt. is a cementgyári hasznosítás beindítását tervezi miskolci és lábatlani üzemében. Az engedélyeztetés még folyamatban van, de ha mindkét helyen megkezdődhet az égetés, az évi 20-30 ezer tonnával növeli meg a hazai hasznosító kapacitást a zöld előírások betartásával – fejtette ki Leskó Gábor, a cég illetékese.

Nem egységes annak megítélése sem, hogy a 2005-re tervezett 75 százalékos kötelező hasznosítási arány teljesíthető-e. A GME igazgatója szerint ez, a gumi természetes kopását figyelembe véve, közel százszázalékos hasznosítást jelentene, ami megvalósíthatatlan. Az anyagában történő hasznosításnál pedig a feldolgozók nem tudják teljesen kihasználni kapacitásaikat, mivel az így előállított másodlagos anyagok gyakran drágábbak az elsődlegeseknél, s emiatt a piacon nincs rájuk kellő kereslet. Ezzel szemben az Öko-Gum ügyvezető igazgatója úgy vélekedett, hogy a teljesítés megoldható, főleg, hogy az országban mintegy 50-200 ezer tonna elfekvő gumihulladék van, ami hozzáférhető, ha nem sikerül valamennyi újonnan leselejtezett abroncsot visszagyűjteni.

A két szervezet külön javaslatot is megfogalmazott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak (KVM). Az Öko-Gum Kht. vizsgálatot indított az országban lévő elfekvő gumihulladék felmérésére, s ennek hasznosítására, illetve a finanszírozásra készít egy javaslatot. A GME saját javaslatait már el is küldte a tárcának. Ebben egyrészt a hasznosítási arány mérséklését szorgalmazzák, s a termékdíj tervezett mértékű emelését is ellenzik. A KVM-től azt kérik, hogy a tárca a pluszteher elkerülése érdekében adjon lehetőséget a díjmentességre bürokráciamentesen úgy, hogy nem teljesítés esetén viszont szigorú büntetéssel kelljen számolni.

Több mint hat és félmillió amerikai vár segítségre

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány alatt.

2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak

Magyarország EDP-jelentése 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 67,4 százalékos államadóssággal számol 2020-ra.

Munkahelymegtartó bértámogatást szorgalmaz az MKIK

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén.

Pirelli-alelnök: azonnali tőkeinjekcióra van szüksége a nyugati piacoknak

Marco Tronchetti Provera szerint az európai és nyugati gazdaság újraindulása fokozatos lesz, de ehhez minél gyorsabb tőkeinjekció kell.
Világgazdaság Piactér