Fókuszban az agrárium

Mezőgazdaság | Vállalatok

Debrecen földrajzi fekvése mellett a régió gazdasági háttere is kiváló alapul szolgál ahhoz, hogy egy országos méretű mezőgazdasági fórumnak adjon helyet. A térség jelentős mezőgazdasági potenciállal bír. Hajdú-Bihar megye adja az ország szarvasmarha-állományának 10,4, a sertések 9,1 és a juhok 17,6 százalékát. Jelentős a baromfitenyésztés: több mint 2 millió egyedre tehető.

“A régió előnyeit felismerve döntött úgy cégünk, hogy szakkiállításon teremt alkalmat a térség és az ország mezőgazdasági és élelmiszer-ipari üzemeinek, szolgáltatóinak, vállalkozásainak, valamint a szférával kapcsolatban álló egyéb cégeknek a találkozásra, üzletkötésre. A hazai és nemzetközi kiállítások világában – a 90-es évek elején – már érezhető volt, hogy az általános vásárok helyett a kisebb, ám az adott területen a résztvevők és a szolgáltatások lényegesen szélesebb palettáját felvonultató szakkiállítások hozták a valódi eredményt” – mondja Vaszkó László, a V-Ttrade Kiállítások Kft. ügyvezető igazgatója.

A FarmerExpo így az első pillanattól kezdve céltudatosan az agráripari ágazatcsoport részeseinek és partnereinek igyekezett minél szélesebb körű és minél hatékonyabb lehetőségeket teremteni a kapcsolatteremtésre, közvetlenül a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó, illetve az ehhez a szférához kapcsolódó, azzal partneri viszonyban álló hazai és külföldi cégeknek, vállalkozásoknak és szervezeteknek a termékeik, szolgáltatásaik bemutatására.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége a FarmerExpót a hivatalos tenyészállat-bemutató rendezvényeként ismeri el. 1994 óta, amikor a sertés első állatfajként jelent meg a kiállításon, évente egy-egy állatfajjal bővül az állattenyésztési kiállítás. A 2001-ben bemutatott fajokkal – sertés, ló, szarvasmarha, baromfi, juh, kecske, nyúl és hal – az expó nyújtotta és az idén is nyújtja a legszínesebb állattenyésztési kiállítást az országban.

A kiállítás szakmai programjának tematikájára jellemző, hogy minden évben kiemelnek egy-egy, az agráriumot érintő kérdést, melyet konferencia keretében, külföldi szaktekintélyek bevonásával vitatnak meg a hazai szakemberek. A szakmai rendezvényeket minden évben gyakorlati bemutatók, üzletember-találkozók és termékbemutatók színesítik. Az állattenyésztési kiállítást európai színvonalú szarvasmarha-, ló-, sertés- és juhshow-bírálat teszi még értékesebbé.

“A FarmerExpo kiállítás évek óta a leglátogatottabb szakmai kiállítások közé tartozik. Az elmúlt öt évben átlagosan 40 ezer érdeklődő látogatott ki a négynapos rendezvényre. Kialakult egy úgynevezett törzsközönség, amely évről évre visszalátogat a rendezvényre. A látogatók összetétele a kiállítás szakmai színvonalát tükrözi, 70 százalékuk kapcsolatban áll a mezőgazdasággal” – mondja Vaszkó László. Debrecen fekvéséből adódóan az expó óriási vonzerő a szomszédos országokból érkező külföldieknek is. Minden évben több ezer üzletember érkezik Csehországból, Romániából, Ukrajnából és Fehéroroszországból.

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.

Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.
Világgazdaság Piactér