Beperelhetik a Facebookot a kiszivárgott adatok miatt

Infokommunikáció | Vállalatok
Több állami és szövetségi per előtt állhat a Facebook, amelynek ráadásul arra is fel kell készülnie, hogy a felhasználók is pert akasztanak a nyakába személyes adataik hanyag kezelése miatt – állítják a Bloombergnek nyilatkozó jogászok.

Több mint félmilliárd Facebook-felhasználó adatai kerültek nyilvánosságra egy internetes fórumon április első hétvégéjén.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a felhasználók teljes nevét, születési idejét, lakhelyét, telefonszámát, email-címét és egyéb, személyes információit is tartalmazó adathalmazt még 2019-ben szerezhették meg a Facebook védelmi rendszerét feltörő hackerek.

Az adatlopás több mint száz ország összesen mintegy 533 millió felhasználóját érinti.

Fotó: Shutterstock

Közülük 32 millió amerikai most joggal gondolkodhat azon, hogy perre megy a közösségi médiaplatform üzemeltetőjével.

A Bloomberg rádió csütörtöki adásában megkérdezett jogi szakértők szerint ezt jó okkal tehetnék, hiszen a nyilvánosságra került adatok a kiberbűnözők számára nagyon is értékesek, és számos visszaélésre adnak lehetőséget.

A Facebook azt állítja, a biztonsági rendszerében található, az adatlopást lehetővé tevő hibát, már 2019-ben kiküszöbölte. Hangsúlyozták azt is, hogy a múlt hétvégén kiszivárgott adatok több évesek, és sok esetben elavultak lehetnek.

Ám az adatlopás tényéről a megkárosított felhasználókat nem értesítették, így az sem világos, hogy a most kiteregetett adatok először kerültek nyilvánosságra, vagy azokkal bűnözői csoportok már korábban visszaéltek, és most úgy döntöttek, közszemlére teszik azokat.

A Bloombergnek nyilatkozó jogi szakértők szerint az is tüzetes vizsgálat tárgya lehet, hogy a Facebook az ágazat felügyeletét ellátó Szövetségi Kereskedelmi Tanácsot (FTC) tájékoztatta e az platformot ért támadás súlyosságáról. Erre ugyanis egy 2012-es megállapodásban kötelezettséget vállalt, ám jelen állás szerint a felügyeletnek még arról sincs információja, hogy a most nyilvánosságra került adatokat egy vagy több támadás során lopták-e el.

Így deríthető ki, hogy a hétvégén feltörték-e a Facebook-fiókod

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Hajlandó több adót fizetni a világ egyik leggazdagabb embere

Jeff Bezos, az Amazon vezetője támogatja a Biden-kabinet társasági adó emelésére tett javaslatát.

Első gazdasági nagyhatalomként Kína vezeti be a digitális pénzeket

A virtuális fizetőeszközök már egy ideje bevett szokásként vannak jelen például a kínai építőiparban.

Megemelik az IMF-nél tartott tartalékokat

A tartalék segíthet annak a harmincnál is több országnak, amelyek adósságproblémákkal küzdenek, vagy ennek a küszöbére sodródtak.

A fertőtlenítőszerek iránti kiugró kereslet repítette a Florint

Tavaly 1,3 milliárd forintos beruházást hajtott végre a szegedi Florin Zrt., amely az idén további 2,5 milliárdból fejleszt.
Világgazdaság Piactér