Kinek kell még dohánybolt? - Újabb fordulat a trafikügyben

Vállalatok
Három nap késéssel, de kiírta az új trafikpályázatokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. arra az 1417 településen lévő koncesszíóra Abaligettől Zsurkig, ahova az első körben nem érkezett ajánlat a február 22-i határidőre. Elsősorban kicsi, 1000 fő alatti településekről van szó, ahol senki sem jelentkezett a koncessziós pályázaton. Ezeken a helyeken a törvény mindössze egy dohánybolt nyitását engedélyezi.

A pályázatok július 1-ig nyújthatók be bruttó 31 750 forintért – olvasható a pályázati anyagban. Többször is felhívják a figyelmet, hogy egy pályázó maximálisan egy pályázatot adhat be egy településre, de ez nem azt jelenti, hogy más településen ne adhatna be pályázatot ugyanaz a személy. Az elbírálási szempontok nem változtak: 120 pontot lehet szerezni, amiből 60 pontot érhet az üzleti terv. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ezeken a településeken korábban eredménytelennek nyilvánította a pályázatokat, és még március 29-én azt ígérte, hogy új kiírást tesznek közzé a felhívást követő 30. napon.


Elsősorban kicsi, 1000 fő alatti településen senki sem jelentkezett a koncessziós pályázaton. Ezeken a helyeken a törvény mindössze egy dohánybolt nyitását engedélyezi. A késedelem oka az lehet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 10 helyett 12 százalékos árrést garantálna a trafiktörvényben a dohány-kiskereskedőknek. Így talán már tolonganának a kistelepüléseken a dohányboltokért. Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. vezérigazgatója elmondta: az első körben eredménytelennek nyilvánított pályázatokkal érintett mintegy 1400 településre március 29-én jelent meg a pályázati felhívás. Úgy vélte: várhatóan nagy lesz az érdeklődés, és a helyszínek nagy részében elkel a koncesszió. Hozzátette, hogy később derül ki, hogy hol kell élni a mozgóárusítás lehetőségével.


Új szereplője lehet a dohánypiacnak a Trafikos Franchise Kft. is, amely honlapja szerint azért jött létre, hogy a Trafikos Franchise Rendszer és a Trafikos Drink Franchise Rendszer működtetésével segítse a nemzeti dohányboltok üzemeltetésére vállalkozókat. A cég többek között minden szükséges áru, termék és szolgáltatás vonatkozásában felkutatja a legkedvezőbb beszerzési árat és minőséget biztosító szállítót. „Csalódottak vagyunk, mert több, mint száz pályázatot írtunk, de csak 41 darab nyert közülük. Úgy számoltunk 400-500 tag kell ahhoz, hogy a rendszer jól működjön. Most a veszteseknek fizetjük vissza az előleget. Még van egy hónapunk, hogy bővüljön a hálózatunk, mert a nagytételű beszerzés teszi olcsóbbá a működést a tagoknak” – mondta Király Antal.A Trafikos Franchise Kft. vezetője leszögezte: a kormány által javasolt 12 százalékos árréssel a nyertes trafikosok rövid időn belül garantáltan meggazdagodnak, hiszen már a 4 százalékos árrésbe is bekalkulálták a költségeiket. Irreálisnak nevezte, hogy a beérkezett 15 ezer pályázatot egy 14 fős bizottság 2 hónap alatt objektíven lepontozott volna. Gyulay Zsolt, az NDN vezérigazgatója szerint a döntést a bíráló bizottságok hozták meg a fejlesztési tárcán belül. A bizottságokat a minisztérium hozta létre szakértőkből, a testület összetételéről pedig azért nem adnak információt, hogy megóvják őket az esetleges rosszindulatú zaklatástól. Így nem véletlen, hogy a Trafik-Károsultak néven megalakult mozgalom képviselői az NFM-nek nyújtották be a petíciójukat, amelyben a pályázatok nyilvánosságra hozatalát követelték. „Megvizsgálnánk, hogy volt-e olyan nyertes pályázat, ami nem felelt meg a kiírásnak” – mondta Szabóné Szabados Katalin, a tiltakozók szónoka.


Ellenzéki kérdések

Az MSZP Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől vár választ a trafikpályázatokkal kapcsolatos kérdéseire. Mesterházy Attila pártelnök arra hivatkozott, hogy Hadházy Ákos helyi fideszes képviselő a hvg.hu-nak azt mondta, Szekszárdon politikai egyeztetésen véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselők. A Fidesz szerint természetes, hogy vannak, akik kissé csalódottak: ők azok, akik nem nyertek. „Az ő csalódottságukat megértjük, de most ennyire volt lehetőség” – fogalmazott Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője


Áder János köztársasági elnökhöz fordult az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetséget vezető Bajnai Gordon, azt kérve, ne írja alá a közérdekű adatok kiadásának új szabályairól szóló törvénymódosítást, hanem kérjen róla előzetes alkotmánybírósági vizsgálatot – közölte a szövetség csütörtökön az MTI-vel. Azt írták: a módosítás ellehetetleníti a közérdekű adatok megismerését, a közpénzek felhasználásának nyomon követését. Hozzátették: a “sunnyogási törvényt” a fideszes kétharmad lóhalálában, a “trafikmutyi” után néhány nappal fogadta el.

Tovább éleződik az orosz-ukrán feszültség

Brit hadihajókat küldenek az oroszok által lezárt Kercsi-szoroshoz.

Virágzik a luxus Dél-Koreában

Miután külföldre nem utazhatnak a járvány miatt, a dél-koreaiak otthon költik el a pénzüket. Ennek jó néhány luxusmárka a haszonélvezője lehet a távol-keleti országban.

Ötszáz eurót visz haza egy átlagos szlovák nyugdíjas

A tizenharmadik havi extra juttatásnak és a minimálnyugdíj erőteljes növelésének is köszönhetően Szlovákiában a nyugdíjasok nem tartoznak a szegénység által leginkább veszélyeztetettek kategóriájába.

Tízhavi mélyponton az ipari termelés az eurózónában

Az első negyedév visszaesése után a másodiktól már fellendülés várható Európában.
Világgazdaság Piactér