Lehűlt a BP lelkesedése Alaszkában

Energia | Vállalatok

A British Petroleum (BP) azt fontolgatja, hogy mégsem vesz részt az Alaszkában tervezett 20 milliárd dolláros gázvezetékprojektben, mert a mostani alacsony gázárak mellett nem fizetődne ki a beruházás – olvasható a Financial Timesban. A cég vezetője nemrég még azt közölte, hogy a vezetékre kidolgozott mindkét nyomvonal életképes ötletnek tűnik. A vezetéken alaszkai földgázt szállítanának az USA-ba. Az is a tervek ellen szól, hogy – a cég tapasztalatai szrint – a helyi Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) környzetvédelmi szervezet gyakorlatilag meghiúsíthat a területen minden beruházást, hacsak nem változnak meg az erre vonatkozó törvények.

Az alaszkai gázprojekttől való visszavonulást Lord John Browne, a BP vezérigazgatója jelentette be a napokban egy elemzők előtt tartott előadásában. Mint közölte: a beruházás túlságosan drága, nem szabad belefogni. A társaság egyébként az ExxonMobillal és a Phillips Petroleummal közösen látott volna munkához. Utóbbi lobbizott is az amerikai kormánynál egy kockázatcsökkentő csomagért éppen a tervezett projekt méretei miatt.

Lord Browne azt hangsúlyozta a befektetők előtt, hogy a cég valószínűleg “kért valamit” a kormánytól, s hogy “sok ötlet híre kering”. A BP valószínűleg nem kér támogatást a kormánytól, de reméli, hogy “egy nap az majd magától felajánl valamit”.

A társaság becslései szerint 30 ezer milliárd köbméter földgázt rejt Alaszka. Az ottani olajtermelés növelését egyébként támogatja a kormány. (A cég egyébként a múlt hónapban azt jelezte, hogy folytatja a munkát a 600 millió dolláros ráfordítással fejlesztett alaszkai Liberty olajmezőjén, ez az egyik fő lelőhelye.) A Phillips, amely a tervezett vezeték déli nyomvonalát támogatta, adóhitelt kért a kormánytól ösztönzésként arra az esetre, ha a kútnál számolt gázárak – hordónként – 1,25 dollár alá kerülnek. Az árak 40 százalékkal estek az elmúlt 12 hónapban.

Lord Browne egyébként úgy értékelte a természetvédelmi területen indítandó termelés kongresszusi vitáját, hogy abban a “vadság és a fejlődés melletti érvek csaptak össze”. Mint hangsúlyozta, ha az ANWR nyitott, akkor a BP feljesztéseinek gazdasági kockázatát veti össze a környzetvédelmi és a társadalmi kockázatokkal.

VG-ÖSSZEFOGLALÓ

A szegényebb rétegek környezetkímélőbben élnek

A gazdagok jóval nagyobb mértékben károsítják a klímát, mint a szegények, állítja egy tanulmány.

Már a buli előtt bezárnak a szórakozóhelyek

Bevételeik legalább ötven százalékát bukhatják idén a DJ-k.

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.
Világgazdaság Piactér