Piacképes tudás, ösztöndíjprogrammal

Szolgáltatás | Vállalatok

Februárban indul a Kortárs Műgyűjtő Akadémia (CCA) új kurzusa. A műgyűjtésbe bekapcsolódni kívánóknak immár harmadik alkalommal kínál piacképes tudást kortárs műalkotások befektetési célú vásárlásához. A projektet széles körű kutatómunka és piacfelmérés előzte meg, külföldi gyakorlatokat szintetizálva hoztak létre egy Magyarországra adaptálható modellt. A kortárs műtárgyvásárlást fogyasztási problémaként kezelik, és a műgyűjtés státuszértékét szeretnék növelni. Céljaik közt szerepel a kortárs piac korszerű, fenntarthatósági alapokon történő megszólítása és újraszervezése.


Gajzágó György, az akadémia életre hívója szerint a legfontosabb piaci elvárás a kortárs művészeti szcéna iránt az, hogy folyamatosan és tervezhetően tudjon teljesíteni, ehhez pedig egységes gondolati platformra van szükség, mert sok tévhit övezi a kortárs piacot. A szakmai fogadtatást pozitívnak ítéli, partneri viszonyt alakítottak ki azokkal a galériákkal, amelyekkel egyetértenek abban, hogy a gyűjtésre nevelés az ő elsődleges céljuk is. Ahogy a magyar bor státuszértékét sikerült kialakítani, amiben a sommelier-tanfolyamok is szerepet kaptak, úgy emeli a kortárs műgyűjtés presztízsértékét minden műgyűjtéssel foglalkozó képzési program – véli Gajzágó György, aki egyben a CCA vezetője is. Felméréseik szerint létező igény a kortárs művészetben való eligazodás képessége, a résztvevők közül többen vevőkké váltak, 2-3 milliós értékű vásárlások is realizálódtak. A jelentkezők száma folyamatosan emelkedik, többségük nő.


Hathetes hétvégi képzéssorozatot indítanak, amelyre most először ösztöndíjpályázatot is hirdetnek a családi műkedvelő/műgyűjtői tradíciók ápolása és új családi hagyományok teremtése céljából. A pályázaton közép- és felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók (17–24 éves korig) pályázhatnak szülői/hozzátartozói és iskolai közreműködéssel. Az ösztöndíj összege pályázatonként 450 ezer forint, amely egy diák és egy családtagja számára fedezi a képzés teljes költségét.

A lakáspiacot is érinti a munkanélküliség növekedése

Az árak valamelyest mérséklődtek, ami összefüggésben van a munkanélküliség növekedésével.

Megugrott a diákmunkát keresők száma az érettségi időszakban

Bár a fesztiválok nem lesznek, továbbra is nagy az érdeklődés a diákmunka iránt.

Pünkösd előtt többet vásároltunk, mint húsvétkor

A bátrabb költekezés, az iparcikkek megugró eladása pünkösd után is lendületesebb keresletet hozhat – olvasható a Magyar Nemzetben.

Képes-e Brüsszel válságot kezelni?

Ahogy a koronavírus minden előzetes forgatókönyvet felülírt, a költségvetésről szóló vitával is ez történt. Vélemény.
Világgazdaság Piactér