Árverezik az Európa könyveit

Szolgáltatás | Vállalatok
Az Alexandra birodalomhoz tartozó Európa Könyvkiadó Kft. raktárkészleteire 266 millió forintos kikiáltási áron várja a végrehajtó az ajánlatokat. Arra van nagyobb esély, hogy nem lesz vevő a százezer darab könyvre

Árverést tűztek ki a május óta végrehajtás alatt álló Európa Könyvkiadó Kft. ingóságaira. A patinás magyar kiadó raktárkészletére november 21-ig lehet licitálni a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara internetes árverési rendszerében. A kikiáltási ár 266 millió forint, a legalacsonyabb vételár 93,3 millió forint, a licitküszöb 5,3 millió forint, az előleg összege pedig 26,6 millió forint. Már október 22-e óta várja a végrehajtó az ajánlatokat, tegnap délutánig hiába.


Pedig remek könyvek is szerepelnek a csomagban, összesen 218 alkotás mintegy 100 ezer darabos példányszámban. Bárki licitálhat, de egy nagykereskedőnek egyben esetleg megérheti megvásárolni a készletet. Konrád György Harangjáték című művéből például 1652 darab áll a raktárban, közel 6 millió forint értékben, de Kundera, Tolsztoj, Mario Vargas Llosa, Jorge Semprun, valamint Babits, Ady és Radnóti köteteire is lehet ajánlatot tenni.


A több mint 50 éve működő szépirodalmi könyvkiadó honlapján semmi jel nem utal az árverésre vagy a végrehajtásra. A cég többségét még 2005-ben szerezte meg Matyi Dezső, az Alexandra könyvkiadó és könyvkereskedelmi hálózat első embere, majd a társaság az idén márciusban került át felesége és leányai többségi tulajdonába. Így a cég jogilag teljesen függetlenné vált a továbbra is Matyi Dezső irányította Pécsi Direkt kft-től. A birodalom központi cége 2012-ben tízmilliárd feletti szállítói és banki tartoztásokkal küzdött (azóta eredménye, mérlege nem ismert). Ám ez a társaság már nem is irányítja az Alexandra hálózat fővárosi egységeit. Azokat ugyanis egy idő óta a Rainbow Üzletlánc Kft. üzemelteti.


Az Európa Könyvkiadó nem állt ennyire jól, bár 2013-as beszámolója szerint javuló piaci helyzetet mondhatott magáénak. Eredménytartaléka 50 millió forinttal növekedve 209 millió forint volt, miközben a saját tőke is 382 millió forintra hízott, de a kötelezettségek soron még úgy is 588 milió forint éktelenkedik, hogy 2012 óta mintegy 200 millió forinttal sikerült csökkenteni a tartozásállományt. A cég forgalma mintegy 40 millió forintos csökkenéssel 630 millió forinton zárt, adózott eredménye pedig 52 millió forintról 8,8 millió forintra zsugorodott.


„Az Alexandra cégbirodalom és az Európa sorsa között van összefüggés. Megdöbbentő, hogy a szakma fényes csillagának számító Európa készleteit árverezni kell” – mondta lapunknak Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) elnöke. Szerinte az Európa esetében nem számít rendkívülinek, hogy ekkora készlet halmozódott fel. Inkább arra lát nagyobb esélyt, hogy az árverés nem lesz eredményes, de egy önfelvásárlást sem tart elképzelhetetlennek. Kocsis szerint ekkora mennyiségű könyv nem rázná meg a piacot.


Ugyanakkor szomorúan jegyezte meg, hogy az elmúlt húsz évben már sokadszorra a kiadók szenvedik meg a terjesztők problémáit, de ezúttal már nem biztos, hogy elbírják a terheket, ugyanis már a „falhoz vannak állítva”.
Öt év folyamatos recesszió után tavaly kezdett magához térni a hazai könyvipar, amit a tankönyvpiac államosítása drasztikusan érintett. Tankönyvek nélkül mindössze 9200 könyv jelent meg 16,8 millió példányszámban és 1835 darabos átlag példányszámban. A kiadók anyagi helyzete nem lett sokkal stabilabb: ha egy regényből elfogy öt-tízezer darab, az már sikernek számít.

A világ élvonalában Debrecen

A cívisváros a világ tíz legjobb teljesítményt felmutató települése közé került 2020-ban is.

Változhat a kalocsai híd finanszírozása

Miután az Európai Bizottság nem támogat közúti fejlesztéseket helyreállítási források felhasználásával.

Nem okozott meglepetést kamatdöntő ülésén az EKB

A várakozásoknak megfelelően folytatódik az ultralaza montáris politika az euróövezetben.

Lecsapna a csaló tesztközpontokra a német kormány

Visszaélesekre figyelt fel a koronavírus-teszteket végző szolgáltatóknál a német kormány. Ellenőrzésekkel próbálják lefülelni a csalókat.
Világgazdaság Piactér