Szűkülő piacok, növekvő eladások

Ipar | Vállalatok

Az amerikai PACCAR Inc. vállalatcsoport tagja, a DAF Trucks NV tavaly mind a könnyű, mind a nehéz kategóriás haszonjárművek piacán egyaránt növelte részesedését, annak ellené-re, hogy Európában mindkét piaci szegmensben körülbelül tíz százalékkal visszaesett a kereslet.

A 15 tonna feletti nehéz kategóriában a DAF piaci részesedése Nyugat-Európában meghaladja a vállalat számára eddig rekordnak számító 12 százalékot. A 6 és 15 tonna közötti könnyű teherautók piacán dúló kiélezett verseny ellenére a DAF részesedése mintegy 9 százalékra nőtt a tavalyelőtti 7,7 százalékról.

Az elmúlt évben a DAF öszszesen több mint 38 ezer járműre kapott megrendelést, 10 százalékkal többre, mint 2001-ben. Ez a növekedés a holland márka LF szériájának köszönhető, amely 2002-ben kategóriájában elnyerte az év haszongépjárműve címet.

A DAF Trucks NV a közelmúltban átvette az importőri tevékenységet a wiener-neudorfi székhelyű DAF Austria GmbH-tól, mely eddig a márka független ausztriai importőre volt. Ezzel azonban nem jár együtt a 18 osztrák márkakereskedő és -szerviz átvétele, ezek változatlan formában működnek tovább.

A Magyarországon öt értékesítési ponttal és 10 szervizzel rendelkező DAF bukaresti képviselete, az EVW Holding pedig új márkaszervizt nyitott a román fővárosban, így a romániai márkakereskedések és -szervizek száma négyre nőtt. A másik három DAF-pont Kolozsváron, Bacăuban és Aradon működik. (DK)

Elemzők: erős maradhat a növekedés az idei harmadik negyedévben is

A júliusi kedvező makrogazdasági adatok alapján szinte biztosra vehető, hogy a harmadik negyedévben is négy százalék felett bővülhet a magyar GDP.

Még mindig lemaradnak a tartósan betegek az adó-visszatérítésről

A tartós betegségben szenvedők sok esetben jogosultak adó-visszatérítésre, erről a lehetőségről azonban még mindig kevesen tudnak.
Világgazdaság Piactér