Több, drágább, szárazabb nedű fogy

Mezőgazdaság | Vállalatok

Ízlésformálás. Az idei szélsőséges időjárás valamennyi borvidék szőlőtermését megtizedelte. Nem úgy a borivók kedvét, akik e hét vasárnapig látogathatnak ki Közép-Európa egyik legrangosabb borszakmai rendezvényére. A budai Várban immár 16. alkalommal megrendezett Borfesztivál szervezői a borisszák örömére 220 pincészet több mint 3300 borát hozták el a királyi palota udvarára.
A borok és borászok legnagyobb hazai seregszemléjére évek óta mind többen kíváncsiak. Tavaly összesen 70 ezren emelték a poharukat itt Dionüszosz tiszteletére – tájékoztatott a Borkultúra Kht. Jóllehet a látogatók számának egyre inkább határt szabnak a helyszín szűkös adottságai, a szervezők bizakodók. Ha az időjárás jó lesz, megdőlhet a tavalyi látogatottsági rekord – remélik.
A látogatói szám növekedésének egyik oka, hogy folyamatosan nő a borkedvelő fiatalok aránya. A számukra társasági eseménnyé váló borfesztivál-látogatás ma már a keresleti oldalon is érezteti hatását, ugyanis kialakulóban van egy tudatos, tájékozott és előismereteket szerzett borfogyasztói réteg. Rakaczki Ritának, a hegyaljai imázs formálására életre hívott Tokaj Renaissance ügyvezetőjének a tapasztalatai szerint: „A borkedvelő fiatalok egyre bátrabban kérdeznek és véleményeznek – érezhetően felkészülten érkeznek egy-egy rendezvényre. Ízlésük, érdeklődésük pedig a félédes boroktól egyre inkább a szárazak irányába terelődik.” A kiállítók véleményével egybecseng a közvélemény-kutatók tapasztalata is. A GfK Hungária 2006-os háztartáspanel-vizsgálata kimutatta: mind többen vesznek nagyobb mennyiséget száraz borokból. A minőségért ráadásul magasabb összeget is hajlandók áldozni a fogyasztók. VG

Borárverés a Hadtörténetiben

A hagyományoknak megfelelően szeptember 13-án jótékonysági borárverés lesz a Hadtörténeti Múzeumban.
A múlt év legnagyobb licitjét Kiss István 1972-es évjáratú aszúeszenciája kapta, amely 30 000 forintról indult, s 150 000 forint leütési áron kelt el.
Borbély Tamás, az aukciót szervező Borkultúra Kht. vincellére szerint az idei árverés legnagyobb licitjére továbbra is a régebbi évjáratú tokaji desszertborok számíthatnak.

Minőségi problémákat talált a Nébih a sajtkrémeknél

A 31 termékből 20 esetben indult hatósági eljárás.

KSH: tovább nőtt a foglalkoztatottság

A foglalkoztatottak száma 17 ezerrel nőtt, ezzel a munkanélküliek átlagos száma 160 ezerre csökkent.

Lassulást jelez az építőipar alakulása

Jelentősen veszített lendületéből a fejlesztések bővülése a múlt év utolsó három hónapjára, így kérdéses, hogy két számjegyű lesz-e a szektor növekedése.

Egyre sürgetőbb az egységes Google-adó

A nemzetállamonként eltérő szabályozás versenyhátrányba hozhatja az uniós cégeket.
Világgazdaság Piactér