Magyar gazdaság

Legalizálnák a szerencsejátékokat

Eltörölte a tőkeérték növekedésére kivetett 15 százalékos adót a lanyha menetű értékpapírpiac ösztönzése céljából a litván parlament.

A pénzügyminisztérium szerint a javaslat elfogadása "megtakarításra bátorítja a litvánokat, (...) és fejleszti a befektetések kultúráját" -- jelentette a Reuters. A január elsején életbe lépő javaslatot tőzsdeügynökök szerint a piac már figyelembe vette rövid távon, de hosszabb távon remélhetőleg növeli a forgalmat, és papírmunka alól mentesíti az ügynökségeket. A most eltörölt adónemet 1999 elején vezették be, de politikusok és litván befektetők egyaránt bírálták, mondván, bonyolultsága és a szükséges adminisztráció miatt elriasztja a belföldi befektetőket.
A tegnapi vilniusi parlamenti ülésen más, adótörvényekkel kapcsolatos javaslatok is szerepeltek. Nem sikerült a kormánynak megszereznie a Seimas támogatását ahhoz a javaslatához, hogy 18-ról 5 százalékra csökkenjen a lakóház-építkezés hozzáadottérték-adója. A jövő év elején bevezetendő adócsökkentés a kormány szerint évi 70 millió litasszal mérsékelte volna a kormány bevételeit. A ház azonban, a költségvetési bizottság javaslatára, nem változtatta meg az adó mértékét.
A bizottság helyette 50 millió litasszal többet javasolt költeni közoktatásra, és 20 millióval többet a lakásépítési kölcsönök kamattámogatására. A kormány javaslata a testület szerint költséges adminisztrációval járna, és alig változtatna az építkezések költségén.
A parlament hozzáfogott a szerencsejátékokat legalizáló törvény tárgyalásához is, majd a folytatást tavaszra halasztotta. A játékokat, fajtától függően, 1--4 millió litas alaptőkével induló vállalatok bonyolíthatják le. A kormány a szerencsejátékoktól 25 milliós bevételt vár, amelynek felét a helyi hatóságoknak engedné át.

Eltörölte a tőkeérték növekedésére kivetett 15 százalékos adót a lanyha menetű értékpapírpiac ösztönzése céljából a litván parlament. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek