Szerdán hajnalban tovább olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, mert a piacon arra számítanak, hogy a ma megjelenő adatok az amerikai stratégiai tartalékok újabb, nyolcadik hete tartó növekedését jelzik majd a múlt hétről - írja a Privátbankár. A spekulatív eladások is az árak esése irányába hatottak

A Reuters által megkérdezett 12 elemző véleményének az átlaga szerint a múlt héten az amerikai olajtartalék 1,4 millió hordóval nőtt, a nyolcadik egymást követő héten bővült. A fűtőolajat is magában foglaló feldolgozott olajtermék tartalék kapcsán a szakértők 700 ezer hordó növekedésre számítanak. Amennyiben helyes az előrejelzés, akkor nyolc hét után először nőne az amerikai feldolgozott olajtermék tartalék.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, decemberi határidőre közép-európai idő szerint szerda reggel hordónként (159 liter) 45,80 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 31 centtel olcsóbb a keddi New York-i záróval. Kedden a WTI 76 cent csökkenéssel 46,11 dolláron zárt a New York-i árupiacon (NYMEX), ahol napközben rövid technikai korrekció hatására 47,40 dolláron is állt. Napi mélypontja 46,07 dollár volt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta szerdán nyitáskor hordónként 42,15 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) elektronikus forgalmában a legközelebbi, januári határidőre, 14 centtel olcsóbb a keddi zárónál. Kedden a Brent a legközelebbivé vált januári jegyzése hordónként 79 centtel 42,29 dollárra gyengült a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). (privatbankar)