Magyar gazdaság

Mégis enyhébb lesz a recesszió nálunk is?

Az idén az első fél évben még 6,7, de az év egészében már csak 5,9 százalékos gazdasági visszaesést, jövőre pedig már növekedést valószínűsít a Takarékbank. Még a kormányzat is rosszabb adatot vár: az idén akár 7 százlékos visszaesést sem tart kizártnak.

Júliusban az áfa és a jövedéki adók emelése közel 4 százalékponttal növelné az inflációt, ám a gyenge kereslet miatt a hatás csak 3 százalékpont körüli mértékben érvényesül. Az inflációs nyomást csökkenti a munkabérterhek enyhítése és a gázárak feltételezett csökkenése. Így az idei átlagos kevéssel 5 százalék felett alakul.

A maginfláció alakulása miatt az infláció átmeneti emelkedése nem teremt új helyzetet a jegybank számára: a forint árfolyamának stabilizálódása, az állampapírhozamok trendszerű csökkenése és az egész térség iránt növekvő befektetői bizalom lehetőséget teremt a fokozatos mérséklésére.

Az államháztartás az első fél évben a vártnál 30 milliárd forinttal kedvezőbb egyenleggel zárt, alapvetően a központi költségvetés tervezettnél alacsonyabb hiányának köszönhetően. A jelenlegi ismeretek szerint az idei 3,9, illetve a 2010-es 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt az elemzés tarthatónak ítéli. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek