Magyar gazdaság

Folyó fizetési mérleg: az OTP másra számított

A harmadik negyedévben keletkezett 698 millió euró folyó fizetési mérlegtöbblet pozitívan értékelhető, 2009 egészében nulla körüli folyó fizetési mérleg eredmény várható, s emellett a külfölddel szemben fennálló finanszírozási képesség GDP arányosan 1,3-1,8 százalékos többletet mutathat - mondta Kondora Szilárd az OTP Bank makroelemzője szerdán az MTI kérdésére.

Az elemzői konszenzus a harmadik negyedévre nulla körüli folyó fizetési mérleg adatot jelzett, de az OTP Bank félmilliárd euró körüli többletre számított - közölte Kondora Szilárd.

Az OTP Bank elemzője rámutatott arra, hogy a most közölt adat igen pozitív annak fényében, hogy a múlt év III. negyedévében 2,239 milliárd euró hiányt jelzett a folyó fizetési mérleg, a tavalyi év első kilenc hónapjában pedig összesen 5,323 milliárd euró deficit keletkezett. Ebben az évben ugyanakkor az első kilenc hónap összesített adata szufficites, mégpedig 586 millió euró.

Erőteljes alkalmazkodásról tanúskodik a most közölt statisztika, amely szerint a külfölddel szemben fennálló finanszírozási képesség többlete (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes összege) meghaladta az egymilliárd eurót, így az ország GDP-hez viszonyított nettó adóssága csökkent - tette hozzá a szakértő.

Kondora Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországra érkező nettó közvetlen tőkebefektetések összege (FDI) a második negyedévi mínusz 1,062 milliárd euró után a harmadik negyedévben mínusz 173 millió euró volt: az egyenleg változása kedvező tendenciát jelez. 

Ennek alapján az OTP Bank elemzője úgy látja, hogy 2009 egészében is pozitív tartományban kerül az úgynevezett nem adóssággeneráló finanszírozás.

"Egy feltörekvő ország, így Magyarország érdeke az, hogy minél több közvetlen külföldi tőkebefektetésre (FDI) tegyen szert, hiszen a belföldi tőkehiányt ezzel lehet pótolni, a termelő kapacitások kiépítését ezzel lehet gyorsítani" - magyarázta Kondora Szilárd, hozzátéve, hogy ha egy országban gyorsan nő a közvetlen külföldi tőkebefektetések összege, akkor az először importszükséglettel jár együtt, ami aztán folyó fizetési mérleg hiányt okoz. De ez a folyamat végső soron exportkapacitásokat hoz létre, s így később az áruforgalomban többletet eredményezhet - vezeti végig a folyamatot az elemző, nyomatékosítva, hogy a közvetlen külföldi tőkebefektetések segíthetik az ország gyorsabb fejlődését.

folyófizetési mérleg otp elemzés FDI
Kapcsolódó cikkek