BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor nem reagált Orbán támadására

Továbbra is a nemzetközi pénzügyi helyzet alakulása a meghatározó a kamatdöntések során, ezúttal javult a helyzet.

Két javaslat volt, meggyőző többséggel szavazott a monetáris tanács az 50 bázispontos csökkentéssel szemben a negyed százalékpontosra – számolt be a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Rövid távon kicsit kedvezőbben alakulhat a gazdaság pályája, mint az MNB korábban számolt. A májusi inflációs jelentés fog majd erről eligazodást nyújtani. Halványan jobb lehet a külső konjunktúra, legalábbis a német konjunktúraindexek alapján, emellett az ázsiai térségben is gyorsabb lehet a növekedés, ami az eurógyengüléssel együtt az egész EU gazdaságára élénkítőleg hat. A magyarországi infláció volatilisen alakult, de összességében kedvezőbben alakul, mint azt a jegybank várta.

Elsősorban a piaci szolgáltatások és a bérek visszafogott emelkedésével indokolta Simor, hogy jövőre a cél alá süllyedhet az infláció.
Magyarország kockázati megítélése együtt javult a régióéval, valamelyest még felül is múlta azt.

Másrészről a Görögország finanszírozási helyzetéről érkező hírek aggodalommal töltötték el a befektetőket. Továbbra is a magyar kockázati megítélés javulásához kötötte a további kamatvágásokat.

A választásokkal kapcsolatban elmondta, az MNB-nek kormányzati ciklusokon átíveli, törvényben rögzített céljai vannak. Ezek az árstabilitás, illetve a pénzügyi rendszer stabilitása, emellett – amennyiben előző célok nem sérülnek – a kormány gazdaságpolitikáját is támogatják.

 A PSZÁF és az MNB összevonásával kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni az elnök, csak annyit mondott, hogy ennek kapcsán lefolytattak az előző kormánnyal megbeszéléseket, de szükség esetén az új kormánnyal is megteszik ezt.

Mint ismert, mai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor bírálta a PSZÁF tevékenységét, és kijelentette: a jegybank nem lehet "offshore-lovagok szálláshelye".

Piaci körökben egyelőre e támadás nem keltett nagyobb hullámokat, bár az Equilor kommentárja felhívja a figyelmet, hogy a Fidesz részéről tapasztalható kirohanások szaporítják a monetáris politika körüli bizonytalanságokat. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.