Magyar gazdaság

4,5 százalékkal csökkentek a nemzetgazdasági beruházások

Tavaly a nemzetgazdasági beruházások 4,5 százalékkal maradtak el az előző év beruházásainak volumenétől.

A csökkenő trend az év negyedik negyedévét és a 2011-es évet egyaránt jellemezte, az előző év utolsó negyedévében a mezőgazdasági és feldolgozóipari beruházások jelentős, 11,7 százalékos, illetve 18,4 százalékos növekedése mérsékelte a nemzetgazdaság egészében megfigyelt visszaesést - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A közlemény szerint tavaly, és ezen belül az utolsó negyedévben is folytatódott a több éve tartó csökkenő tendencia a beruházások terén.

Az egyes gazdasági ágak negyedik negyedéves volumenváltozásai hasonló irányt mutatnak az évesével: a 19 nemzetgazdasági ág közül 12 ágban volumencsökkenés történt. Az építési beruházások 2011-ben 13,9 százalékkal csökkentek - az év utolsó negyedévében 11,7 százalékkal -, a gép- és berendezés beruházások tavaly 8,8 százalékkal nőttek, ezen belül az év utolsó negyedévében 6 százalékkal.

Az utolsó negyedévben a nemzetgazdasági beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal mérséklődtek.

nemzetgazdaság beuházás volumen
Kapcsolódó cikkek