Magyar gazdaság

Nagypénteken jön a hét legfontosabb híre

Idehaza és globálisan is pénteken érkezik a legfontosabb nagyheti adat: a KSH az ipari termelés előzetes februári adatait teszi közzé, a washingtoni munkaügyi minisztérium pedig a márciusi nonfarm payrollt. Az alapkamatról döntenek Frankfurtban, Londonban, Varsóban és Sydney-ben, emellett számlálatlan beszerzési menedzser indexre figyelhetünk.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (is) hétfőn teszi közzé a feldolgozóipari beszerzési menedzser index márciusi értékét. A mutató februárban még a zsugorodást a növekedéstől elválasztó 50 pontos határ fölött járt (50,5), de hogy ott is maradt, arra inkább ne vegyünk mérget…

A KSH kedden és pénteken külkereskedelmi termékforgalmi adatokat tesz közzé. Kedden 9-kor jelenik meg a részletes januári adatsor. Az előzetes becslés szerint a mérleg az év első hónapjában 423,5 millió eurós többletet mutatott – az egy évvel korábbi 432,1 millió euró után. Pénteken már a februári előzetes sarokszámokat is megismerjük.

Pénteken lát napvilágot (már ha van ilyen a kibertérben) az ipari termelés februári alakulásáról szóló első becslés. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint januárban 2,7 százalékos volt az éves visszaesés; februárban a mínusz már „csak” 0,2 százalék volt – a Danske Bank elemzői szerint.

Az MNB honlapján hétfőn jelenik meg a pénzügyi számlák 2011. IV. negyedévi statisztikája, csütörtökön az állampapírpiaci refernciahozamokra, az aukciós átlaghozamokra és a BUX-indexre vonatkozó márciusi statisztika jelenik meg ugyanitt.

Nyugat-Európa

Az Európai Központi Bank és a Bank of England is kamatdöntő ülést tart a héten. Frankfurtban szerdán, Londonban csütörtökön ülnek össze a monetáris politika megmondóemberei, de nem fognak meglepetést okozni: az eurózónában 1,0 százalék, az Egyesült Királyságban 0,5 százalék marad az irányadó ráta.

A Markit a héten közzéteszi a BMI-k végleges márciusi értékét. Hétfőn a feldolgozóipar, szerdán a szolgáltatószektor mutatója jelenik meg. A március 22-én megjelent előzetes becslések negatív meglepetést keltettek: a feldolgozóipar BMI-je a februári 49,0 pontról 47,7-re, a szolgáltatószektoré 48,78-ről 48,7-re csökkent.

Csütörtökön két „hard” ipari adat érkezik: a német, illetve az egyesült királyságbeli ipari termelés februári alakulásáról. A havi bővülés üteme a csatorna túlpartján a januári mínusz 0,4 százalékról (plusz) 0,5 százalékra nőtt, a legerősebb európai gazdaságban viszont 1,6 százalékról mínusz 0,2 százalékra lassult – ha az elemzői jóslatok bejönnek.

A Deutsche Bundesbank szerdán egy számunkra különösen fontos adatsort tesz közzé: az ipari rendelésállomány februári alakulásáról. Januárban az állomány 2,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, ezt az év második hónapjában az elemzők szerint 1,4 százalékos bővülés követte.

Az Eurostat a héten három fontos adatsort is közzétesz. Hétfő délelőtt 11-kor jelenik meg a februári munkaerőpiaci jelentés. Az eurózónában az elemzők szerint a januárihoz képest 0,1 százalékponttal, 10,8 százalékra nőtt ráta.

Kedden az ipari termelői árak februári alakulásáról szóló tájékoztató jelenik meg az uniós statisztikai hivatal honlapján. Januárban az eurózónában hó/hó alapon 0,7 százalékos, éves összevetésben 3,7 százalékos emelkedést regisztráltak, februárban a havi drágulás üteme az elemzők szerint 0,6 százalékra lassult.

Szerdán a kiskereskedelmi forgalom februári alakulását illetően leszünk okosabbak. Januárban az eurózónában éves összevetésben stagnált, az EU egészében 0,7 százalékkal bővült a forgalom.

Régió

A legfontosabb régiós esemény a szerdai lengyel kamatdöntés lesz. Az magasan a 2,5 százalékos jegybanki célszint fölött jár (az EU-ban csak mi mutatónk magasabb), a gazdaság dübörög, indokolt lenne tehát a szigorítás – mivel azonban Marek Belka elnök kijelentette, hogy nem érez inflációs fenyegetést, várhatóan nem lesz, az irányadó ráta marad 4,5 százalékon.

Kedden a román statisztikai hivatal a kiskereskedelmi forgalom februári alakulásáról tájékoztat. Keleti szomszédunknál januárban impozáns, 9,9 százalékos éves bővülést regisztráltak, amiben komoly szerepe volt az egy évvel korábbi igen gyenge adatnak is.

Pénteken a cseh és a román (februári) ipari adatokat is megismerjük. Csehországban az éves ütem a januári 3,2 százalékról 3,8 százalékra gyorsult az elemzők szerint, Romániában januárban 4,7 százalékos volt a januári erősödés (a februári konszenzust nem ismerjük).

USA

A hét legfontosabb makroadatát pénteken teszi közzé a washingtoni munkaügyi minisztérium: kiderül, hogy mennyivel nőtt a nem mezőgazdasági álláshelyek száma márciusban a világ legnagyobb gazdaságában. Az elemzők a februári 227 ezer után újabb ütős számra, 211 ezerre számítanak. A munkanélküliségi ráta várhatóan marad a februári, 8,3 százalékos szinten.

Természetesen a bátrak hazájából is befutnak a beszerzési menedzser indexek: az ISM – a Markittal párhuzamosan – hétfőn a feldolgozóipar, szerdán a szolgáltatószektor mutatóját hozzá nyilvánosságra. Az előbbit a februári 52,4 után 53,5-re, az utóbbit a februári 57,3 után 56,8-re várja a piac.

Megemlítjük a februári ipari rendelésállomány adatsort is (csak keddig kell várni a kíváncsiaknak): hó/hó alapon a januári 1 százalékos mínusz után 1,4 százalékos emelkedést valószínűsít a piac.

Kína, Ausztrália

Nem fogja elhinni az olvasó: beszerzési menedzser indexek a világ második legnagyobb gazdaságából is érkeznek. Hétfő reggelre már ismerni fogjuk a helyi „hivatalos” feldolgozóipari  BMI-t, amely a februári 51,0-ról 50,5-re csökken. (A HSBC által számított mutató már februárban is a „zsugorodást jelző” 50 pont alatt járt…)

Az ínyencek kedvéért megemlítjük az ausztrál kamatdöntést is: az üveggömbök szerint „down under” a ráta 4,25 százalékon marad.

akapkamat Európa Ausztrália makro USA makrogazdaság EU gazdaság kamat
Kapcsolódó cikkek