Magyar gazdaság

Stiglitz: Működésképtelen fantazmagória az európai takarékosság

Joseph Stiglitz amerikai Nobel-díjas közgazdász fatálisnak tartja az euróövezet válságkezelését, szerinte alig halad előre a pénzügyi szabályozás.

A Der Standardnak adott interjújában a túlzott takarékossági intézkedések kapcsán azt mondta: a helyzet egyre rosszabb, Spanyolország egyszerűen beragad a recesszióba. Stiglitz szerint nem lehet mást mondani egy olyan országra, ahol a munkanélküliségi ráta 25 százalékos. Görögország szintén válságban van, az euróövezetnek pedig nem sikerült visszanyernie a bizalmat, s stratégiai fordulat nélkül nem látszik, ez hogyan sikerülne.

A közgazdász szerint az európai takarékossági stratégia olyan fantáziakép, amely még soha nem működött; sem Ázsiában a kilencvenes években, sem Argentínában, sem most, az eurózónában. Stiglitz szerint a kiút a több Európa, az eurókötvények, amelyek feltételeit persze gondosan meg kell szabni. Emellett a közgazdász szerint közös betétbiztosítási alapot kell létrehozni az eurózóna bankjaiban, a jelenlegi, közös felügyeletre vonatkozó tervek nem elegendőek.

Stiglitz szerint a mostani rendszer hatására a gyengébb államokból elfolyik a pénz az erősebbek felé, ez pedig nem megengedhető egy közös valutával működő gazdasági régióban.

Mint köztudott, Németország teljes mértékben ellenzi az eurókötvények bevezetését. Arra a kérdésre, mi lehet a következő lépés, Stiglitz annyit mondott: "nem tudom, a németek engedik-e magukat meggyőzni, de az alternatíva az euró összeomlása, ami mindenki számára drága dolog lesz".      

takarékosság Stiglitz eurókötvény eurózóna
Kapcsolódó cikkek