Magyar gazdaság

Demján: Akár ássunk gödröt - Hazaárulás nem lehívni az EU-pénzeket

Minden gazdaság a világgazdaság mészárszékére kerül, ha nem munkaorientált - mondta a Világgazdaság A növekedés feltételei című konferenciáján Demján Sándor, a VOSZ elnöke.

A cégek versenyképességét a társadalmi költségek határozzák meg. "A magyarországi vállalataim természetesen veszteségesek, mert nem tudok adót csalni" - fogalmazott Demján Sándor, hozzátéve: a cégek számára a fő tanácsa az, hogy mindig őrizzék meg a tőkét.

Magyarországon alapvető stratégiai hibák okozzák a cégek sikertelenségét: az államadósságot nem visszafizetni kell, hanem kinőni. A visszafizetett pénzek szegénységi bizonyítványt jelentenek, mert azt mutatják, hogy nincsenek jó befektetési célok. A szocializmusból felszabadult vállalati világ tőkehiányos, a hibás privatizációval megfosztották a tőkefelhalmozástól az országot. Például az energiaszektor garantált 8 százalék jövedelmezősége mellett bárki lehetett energiapiaci vállalkozó, emiatt az ország legtöbb energiavállalata külföldi kézbe került.

A magyar vállalkozásokat hátrányosan megkülönböztetik, a vállalkozás az általános nézet szerint szinte egyenlő volt a bűnözéssel. Holott prioritást kellett volna adni a gazdaságnak az adózási versenyképesség és a foglalkoztatás tekintetében. "Először segédmunkás voltam, igenis szükség van segédmunkásokra. Sokan mondják, hogy nem akarjuk, hogy az esztergályios tudja, ki az a Goethe. Én pedig azt szeretném, ha a kultúrantropológus tudná, mi a különbség a búza és a rozs között" - fogalmzott Demján. A VOSZ elnöke szerint nem működőképes, ha egy évben annyian jelentkeznek pszichológusnak, mint mérnöknek. Akinek nem elég a képessége, legyen szakmunkás. A szakmunkásoknak pedig kezet kell csókolni és nem lenézni az Európára jellemző fonnyadt arisztokráciával.

Európának vissza kell térnie a munkához, a vezetés képessége az, ha valaki a válság idején a lényegre összpontosít, az EU pedig erre nem képes. Az unió forrásokat von el és növekedésellenes politikát folytat, Brüsszelben nincs meg a szakmai képesség a gondok megoldására. Az IMF teljesen más nézeteket vall, ezért talán felülírja a tehetségtelenség és bürokrácia uniós halmazát. Ugyanakkor Demján hangsúlyozza: az uniós források lehívásának elmulasztása felér a hazaárulással, ezért ha más nem, gödrök ásására és betemetésére kell lekérni a pénzt, mert ez is növeli a GDP-t.

15-20 év múlva Európa éhezni fog, mert kitelepíti az élelmiszertermelést és ezzel a saját hozzáférését számolja fel. "Sokan mondják, hogy ki kell találni egy Google-t, de akkor mit fog csinálni a társadalom többi 90 százaléka?" - tette fel a kérdést Demján az őt érő kritikák kapcsán. A VOSZ elnöke szerint csak azt szabad kutatni, ami mögött van termelési háttér, mert különben Kínának végezzük el a kutatást. És nem szabad elájulni a magyar képzettségtől tömeges selejtgyártást végeztek az egyetemek Magyarországon, a kínai fiatal tudása magasabb, mint a magyaré. Demján meglátása szerint nem szabadna olyan tudósokat képezni, akik például a bogarak életét kutatják.

A fizetőképesség fenntartása elsődleges cél, nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország először akkor került csődközelbe, amikor az állam először tartotta vissza az áfát. Kiszámítható gazdaságpolitikára van szükség a vállati szektor felfuttatására. "Mi, vállalkozók azt mondjuk, ha a cafeteria adóját megemelik, megszüntetjük, ez nem a mi felelősségünk" - fogalmazott Demján.

Ha a gazdasági gondokat nem oldják meg, a Magyarországhoz hasonló sikertelen országok száz éven belül eltűnhetnek. És ha nem sikerül a felzárkózás, az EU fejlettebb országai elszívják innen a valódi munkásokat, például a kukásokat és itt maradnak azok, akik nem kellenek.

VOSZ Demján
Kapcsolódó cikkek