Magyar gazdaság

Egymást jelentgetik fel a magyarok a NAV-nál

Vannak, akiket az irigység vagy a bosszú motivál, de sokaknak egyszerűen az igazságérzetüket nem hagyja nyugodni, ha törvénytelenséget tapasztalnak, azért tesznek közérdekű bejelentést az adóhatóságnál. Számuk évről-évre nő, tavaly már naponta több mint százan írtak, telefonáltak a NAV-nak, és korántsem csak névtelenül.

Az elmúlt években megszaporodtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz érkezett közérdekű bejelentések: számuk 2011-ben még a harmincezret sem érte el, tavaly pedig már meghaladta a 37 és fél ezret – közölte érdeklődésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A bejelentők valamivel több, mint a fele – 55-58 százaléka – megőrizte inkognitóját, de szép számmal akadnak, akik névvel, címmel vállalják, amit leírtak. Így lehet tudni, hogy nem ritkán személyes érintettség is közrejátszik a bejelentéseknél: gyakori, hogy egykori munkaadó, korábbi üzlettárs, elvált házastárs a bejelentés alanya.

Sok levelet, e-mailt, telefont kap az adóhatóság azoktól, akik hiába kértek, nem kaptak számlát – ez különösen jellemző az internetes vásárlásoknál –, vagy ha kaptak, arról kiderült, hogy valójában számológép funkciót betöltő, adóigazgatási azonosításra alkalmatlan számológépszalaggal vezették félre a vásárlókat. Nem ritka, hogy a bejelentők saját munkaviszonyukkal kapcsolatban kérik az adóhivatal segítségét, például mert bár teljes munkaidőben dolgoznak, csak részmunkaidőre jelentették be őket, vagy, mert attól tartanak, hogy a munkáltató nem fizeti be a fizetésükből levont adót, járulékokat.

A feltűnő vagyongyarapodással kapcsolatos bejelentésekről még a NAV-nál is úgy látják, hogy azokat számos esetben az irigység, vagy a személyes sérelem motiválja, ettől függetlenül ezek sem mindig megalapozatlanok. Ahogyan azok, amelyek ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem eltitkolásáról, fiktív számlák kibocsátásáról, engedély nélküli szervezett szerencsejáték szervezéséről, vagy pénznyerő automaták üzemeltetéséről szólnak.

A Bűnügyi Főigazgatósághoz érkező ügyekben sokszor előfordul, hogy a bejelentők pontos leírást adnak a feketéző, vagy szerintük adócsalással hatalmas haszonhoz jutó vállalkozások elkövetési módszereiről. A közérdekű bejelentések gerincét itt az adózatlan jövedéki termékek – üzemanyag, alkohol, cigaretta – előállításával, tárolásával, csempészésével kapcsolatos jogsértésekkel kapcsolatos információk adják, de az illegális fémkereskedelemmel összefüggésben is sok bejelentés érkezik.

A bejelentések mellett az ellenőrzések száma is folyamatosan nő. Míg 2011-ben 6460 ellenőrzést zártak le az adószakterületen, addig 2013-ban már 7749-et. A hatékony kockázatelemzési tevékenységnek köszönhetően – ellenőrzések számának növelése mellett – az ellenőrzések eredményessége is nő. Míg 2011-ben egy bevallás utólagos adónem ellenőrzés során átlagosan 6,7 millió forint/vizsgálat nettó adókülönbözetet tártak fel az adóellenőrök, addig 2013-ra az átlagos megállapítás értéke 9 millió forint /vizsgálatra nőtt.

A vizsgálatok során 2011-ben 7 milliárd forint adókülönbözet-megállapítás született, 2013-ban a feltárt adókülönbözet összege elérte a 12,5 milliárd forintot. A Bűnügyi Főigazgatóság hatáskörébe tartozó ügyekben 2012-ben és 2013-ban is alaposnak bizonyult a vizsgálatra átadott bejelentések nagy része, viszont az eddigi tapasztalatok alapján erre az évre ez már nem lesz feltétlenül jellemző.

Nagy fogások

Egy két évvel ezelőtt érkezett bejelentés alapján több mint tíz temetkezési vállalkozót ellenőriztek, akikről kiderült, hogy lényegesen több megrendelésük volt, mint ami alapján adót fizettek. Nagyjából egy évvel ezelőtt érkezett közérdekű bejelentés alapján ellenőrzött az adóhatóság egy nagy autóbusz társaságot, amelynek során beigazolódott: a társaság az alapvető bizonylat-kiállítási, illetve nyilvántartás-vezetési kötelezettségének sem tett eleget. Idén eddig a legnagyobb, 500 millió forintos büntetéssel egy munkaerő-kölcsönzőt bírságolt meg a miután ketten is visszaélést jeleztek. De illegális hús-, cukor-, étolaj-, és lisztforgalmazókat is fogtak közérdekű bejelentés alapján a pénzügyőrök.


NAV feljelentés vizsgálatok vállalatok adós
Kapcsolódó cikkek