BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legjobb bajor sült csülök Szlovákiában

Általában nem okoz problémát Magyarországon a bajor gasztronómia, de a füstölt, főtt csülökkel szinte az összes hazai étterem hadilábon áll. Az étel kedvelői szerint vagy Bajorországig, vagy Prágáig kell utazni ahhoz, hogy igazán jó csülköt ehessünk. Valójában azonban nem kell olyan messzire menni, elég kiruccanni a Budapesttől autóval két és fél órányira található Selmecbányáig, amely természetesen nem csak az ott fellelhető csülökről híres.

A város mostanában a turizmusáról, a környéke a 14–15. században ezüst- és aranybányáiról volt ismert. A település ekkor élte aranykorát, és ekkor alakult ki a jelenlegi szerkezete is. Sok ház megmaradt a reneszánsz korából, amelyet az elmúlt húsz évben szépen felújítottak, és a város Szlovákia egyik ékszerdoboza lett. (Viszonylag kevés ilyen kisvárosa van az országnak, a legtöbb ehhez hasonló inkább Csehország déli részén található.) A turizmus miatt számtalan tematikus étterem, kávézó és kiskocsma működik a belvárosban, a magyaroknak olyan érzésük támadhat, mintha a cseh Cesky Kumlovban vagy Szentendrén lennének. A különbség csak annyi, hogy Selmecbánya a száz évvel korábbi hagyományoknak megfelelően rendkívül fiatalos maradt, mindenhol találkozni 20 pluszos közönséggel, az ódon falak között ezért modern és olcsó vendéglátóhelyek működnek.

A város nem nagy, de bőven akad látnivaló benne, ami miatt érdemes legalább két napot rászánni. Magyar vonatkozása is van, hiszen itt tanult Petőfi és Mikszáth, továbbá itt működött a Magyar Királyság bánya- és erdőmérnöki „akadémiája”, amelynek egyes karait a trianoni békeszerződés után Sopron és Miskolc fogadta be. Az itteni egyetemeken továbbra is tartják az egykori selmeci tradíciókat.

A város enyhe bajor beütése sem egészen véletlen, ugyanis IV. Béla a tatárjárás után szász és bajor telepesekkel népesítette be a szabad királyi rangra emelt városkát. Működik itt egy tradicionális helles (világos) típusú sört is kínáló főzde, amelynek a konyhája a környék második-harmadik legjobbjának számít. Ez az ERB Brewery, amelyet középárasnak jelölnek, valójában azonban a környék egyik legdrágább helye 3 eurós söreivel. A füstölt, sült csülök azonban legendás, arra járva érdemes megkóstolni. Éppen olyan, mint amilyen a nagy könyvben meg van írva, ropogós bőrrel, jól kisült zsírral és omlós hússal. Nem olcsó, de egy négytagú család (két felnőtt két gyerekkel) bőven jóllakik vele, csak érdemes mellé köretet is kérni, ugyanis kenyérrel, mustárral és savanyúsággal szolgálják fel. Négy személyre elosztva azonban még magyar viszonylatban is olcsónak számít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.