Több, mint 4808 rendvédelmi dolgozó kapott plusz egy havi jutalmat a pápalátogatás után 

–  válaszolta Pintér Sándor belügyminiszter a parlament honlapján elérhető írásbeli válaszában. Kiemelte: 

a kormány elkötelezett a rendvédelmi állomány megbecsülése mellett. 

Fotó: Kiss János / Új Néplap

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) biztosításában részt vevő rendvédelmi szervek a legmagasabb színvonalon látták el a feladataikat. Pintér Sándor szerint a rendezvény megszervezésével kapcsolatban Ferenc pápa is elégedettségét fejezte ki.

Ferenc pápa szeptember 12-én járt Budapesten, a NEK zárómiséjére érkezett. Ferenc pápát katonai tiszteletadás mellett egyházi és állami delegáció fogadta, élükön Michael August Blume apostoli nunciussal, Erdő Péter bíborossal, esztergom-budapesti érsekkel, Veres Andrással, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével. 

Magyar részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós, a miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára fogadta a pápát. A katolikus egyházfő a repülőtérről személygépkocsival a Szépművészeti Múzeumba ment, ahol találkozott Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a magyar püspöki kar tagjaival, végül a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával is. Ezt követően Erdő Péter bíboros kíséretében, a pápamobilon utazva találkozott a magyar hívekkel a Hősök terén.