A kabinet által alakított testület az önkormányzatok körében végzett adatgyűjtéssel kezdte meg munkáját – közölte egy ellenzéki képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, Koncz Zsófia. Palkovics László miniszter nevében azt is jelezte, hogy

 a 2023-as költségvetésben a helyhatóságok támogatására szánt összeg ettől függetlenül 95 milliárd forinttal nő, a teljes keret így már megközelíti az ezermilliárdot.

Az Országgyűlés honlapján elérhető válaszában az államtitkár egyúttal megismételte a kormány álláspontját, amely szerint „az elhúzódó háború gazdasági hatásaira az egyetlen megoldás a béke”.

A technológiai minisztert előzőleg Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője faggatta arról, hogy miként segít a kabinet azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem tudják kigazdálkodni a piaci rezsiárakat.

2022.01.16. Dunaharaszti Rezsi illusztráció fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A kormány júniusban határozott arról, hogy az egyetemes villamosenergia- és földgázszolgáltatásra a jövőben ismét kizárólag a lakossági fogyasztók lesznek jogosultak. Ez egyébként a koronavírus-járvány előtt is így volt, de a pandémia okozta válság miatt tavaly úgy döntött a kabinet, hogy az önkormányzatoknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak szintén lehetővé teszi a belépést a rezsicsökkentés rendszerébe. A legutóbbi fejlemény az volt az ügyben, hogy ez év végéig mintegy százezer mikrovállalkozás mégis segítséget kap, addig ugyanis – limitált mennyiségben – ők is a hatóságilag megszabott áron vehetik az áramot és a gázt.

Az önkormányzati szférát érintően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban annyit mondott, tárgyalni fognak a helyhatóságokkal a rezsicsökkentésből való kikerülésük miatt szükséges kompenzációról, s mérettől, valamint

bevételektől is függően lesz olyan önkormányzat, amelynek valamilyen mértékű részhozzájárulást biztosítanak a megemelkedett árakhoz.