Az első tényadatok alapján az új rezsiszabályok egyelőre nem borították fel a használt lakások piacát, a módosítások várhatóan csak az év végén és 2023 elején fejtik ki a hatását – derült ki az ingatlan.com legfrissebb, több mint 200 ezer ingatlanhirdetés adatain alapuló elemzéséből, amely alapján az elmúlt másfél hónapban jelentősen nőtt a kínálat, 10 százalékkal emelkedett az eladó lakóingatlanok száma, ez pedig a szakértők szerint a lassulás előszele. Jelentős árcsökkenésre sem, de érezhető drágulásra sem lehet számítani az elkövetkező hónapokban:

Budapesten a téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára az elmúlt hetekben elérte az 1 millió forintos szintet, onnan viszont már nem tud tovább növekedni.

Ingatlanárak, házvásárlás illusztráció Egerben.
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

„Várhatóan a novemberi, decemberi számlákból derül majd ki, hogy egy-egy lakásnál mennyire sikerült takarékoskodni vagy mennyire emelkedhetnek a fenntartási költségek. Az ehhez köthető lakáseladási és lakásvásárlási hullámra, amelynek keretében takarékosabb lakóingatlan után nézhetnek a tulajdonosok, csak 2023 elején lehet számítani” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A portál elemzése alapján az elmúlt három hét során a kereslet alig változott a használt lakások piacán, az eddig megszokott enyhe csökkenés érzékelhető. A kínálat viszont 10 százalékkal bővült ebben az időszakban.

Jelenleg már több mint 114 ezer eladó lakás- és házhirdetésből válogathatnak a vevők.

A közepes állapotúként eladásra kínált, azaz többségében nagyobb fenntartási kiadásokkal rendelkező családi házak átlagos négyzeméterára augusztus első hetében 662 ezer forint volt, ami stagnálást jelent a három héttel korábbihoz képest. A hasonló állapotú panel- és téglaépítésű lakások 747 ezer, illetve 890 ezer forint volt, ez szintén majdnem megegyezik a július közepén látott árakkal. A jó állapotú budapesti családi házakat 811 ezer, a paneleket 821 ezer forintos négyzetméterár jellemezte, a téglaépítésű társaikat pedig 1,03 millió forintért kínálták eladásra.

Összességében a családi házaknál a négyzetméterár minimálisan csökkent, a paneleké és a tégalépítésűeké pedig alig változott. Ebből pedig az látszik, hogy a rezsiszabályokra higgadtan reagáltak a lakáseladók és lakásvásárlók

– tette hozzá a szakember.

20200810 Veszprém

Illusztráció
Lakáspiac körképhez felvétel
a Cholnoky lakótelepről
Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló

Balogh László azonban elmondta, az is a visszafogottabb piac irányába mutat, hogy a téglaépítésű használt lakások átlagos négyzetméterára már július közepén elérte a lélektanilag kritikus szintnek mondható 1 millió forintos határt, innen pedig már kétséges a további drágulás. „A jelenlegi környezetben már nem tudtak tovább növekedni a használt téglalakások átlagárai Budapesten. A hiteldrágulás és az energiatakarékossági szempontok erősödése megálljt parancsolt a tempós drágulásnak” – emelte ki a szakember.