Akik október 16-ig nem válaszolják meg az interneten a cenzus kérdéseit, azokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a VG-vel.

Népszámlálás
Fotó: Balázs Attila / MTI

Csütörtök reggelig 853 ezer címről 1,9 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe, ami azt jelenti, hogy mivel a népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, csupán öt nap alatt a címek 17 százalékáról befutottak a válaszok. A magyarországi települések 99,5 százalékából érkezett már online kérdőív. A legelső kitöltöttet Budakesziről küldték be, míg a legnagyobb arányban Győrladamérból jöttek kérdőívek, ott a kitöltési arány meghaladja a 29 százalékot).

A megyék közül Győr-Moson-Sopronban a legmagasabb a kitöltési arány (17,9 százalék), a második Fejér (17,3), míg a harmadik helyen Vas megye (16,7) áll. 

A városok esetében arányaiban Dunaújvárosból érkezett be eddig a legtöbb kérdőív (a kitöltési arány 19,7 százalék), a második Székesfehérvár (19,3), a harmadik pedig Érd (18,9). 

Budapesten a kitöltési arány jelenleg 15,6 százalék. A fővárosi kerületek közül a XVII. (20,1 százalék), a IV. (19,8) és a XV. kerület (19,2) áll az első három helyen

– idézte a KSH közleménye Vukovich Gabriellát, a hivatal elnökét.
A népszámlálási kérdőív online kitöltéséhez szükség van arra az egyedi belépési kódra, amely a háztartásoknak szeptember végén, postán megküldött levélben szerepel. Aki elakad a kitöltés során, vagy kérdése merül fel, az a 2022 oldalon részletes információkat és válaszokat talál a gyakran ismételt kérdésekre, ezenkívül hívhatja az e célra létrehozott ingyenes, információs telefonszámot: +36 800 80143.
A népszámlálás ügyfélszolgálatára eddig a legtöbb kérdés, megkeresés a kérdőív online kitöltéséhez szükséges belépési kóddal kapcsolatban érkezett. Sokan telefonáltak azért, mert nem találják a felkérőlevelet, de olyan is előfordult, hogy azért kértek másik kódot, mert több lakás – például osztatlan közös telken lakók esetében – egy levelet-kódot kaptak. 

Fotó: Balázs Attila / MTI

Új belépési kódot a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon lehet igényelni, 

ügyfélkapus azonosítást követően. Az igénylés során az elektronikus űrlapon meg kell adni az igénylő e-mail-címét, amelyre a kód meg fog érkezni, valamint azt a címet, amelyre a kérdőívet kívánja kitölteni. Aki rendelkezik ügyfélkapuval, tud igényelni belépési kódot olyan rokona számára is, akinek nincs ilyen lehetősége – hívta fel a figyelmet Kovács Marcell, a statisztikai hivatal népszámlálási projektvezetője.
Több megkeresés érkezett az üresen álló lakásokkal kapcsolatban is. A KSH minden, tartós lakhatásra alkalmas lakás címére küldött felkérőlevelet belépési kóddal. Az üresen álló ingatlanok esetében csak a lakáskérdőívet kell kitölteni, ami a tulajdonos feladata. Ha valakinek nincs lehetősége elutazni az üresen álló lakásához a felkérőlevélért, új belépési kódot igényelhet a lakáskérdőív online kitöltéséhez a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon, a fent leírt módon.
A statisztikai hivatal az internetes kitöltés időszaka alatt naponta öt darab, százezer forint értékű, általános felhasználású vásárlási utalványt sorsol ki a kérdőívet kitöltő és a nyereményjátékra regisztráló háztartások között.