A Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége által szerdán elfogadott úgynevezett fantomadó végeláthatatlan pereket eredményezhet Tarlós István szerint. A Karácsony Gergely által jegyzett jogszabály kapcsán a volt főpolgármester úgy látja, sokkal szélesebb kört érinthet az új fővárosi sarc, ami még nehezebb helyzetbe hozhat vállalkozásokat. 

Fotó: Veres Viktor

A fentiek szerint reagált a Magyar Nemzetnek Tarlós István annak kapcsán, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a fantomadóként is ismert új közterhet. A korábbi főpolgármester szerint az új adónem, amit a főváros vet ki, és most még csak a Margit-szigetre érvényes, számos kérdést nyitva hagy.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében jövő év januárjától adót vetnek ki az egymilliárd forintnál többet érő, magántulajdonú ingatlanokra a főváros kezelésében lévő Margit-szigeten. A kötelezettség alapja az építmény korrigált forgalmi értéke lesz, mértéke pedig két százalék. 

Ez az ebben a formában nyilván nem állhat meg a szállodáknál. Mi lesz például az irodaházakkal, sportcentrumokkal, egyes éttermekkel, szórakoztató centrumokkal, plázákkal, bennük a térhatású mozikkal? Sok esetben a tényleges tulajdonos nagyon nehezen vagy egyáltalán nem kideríthető. Ilyen esetben mi a teendő?

– fogalmazott meg több kérdést Tarlós István a most bevezetett új adónemmel kapcsolatban.