BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Bizottság szerint a magyar lépések még nem elegendők az uniós források felszabadításához

Immár hivatalos az, amit a Világgazdaság korábban már megírt, az Európai Bizottság nem szabadítja fel az uniós forrásainkat, függetlenül attól, hogy teljesítettük, az általuk várt 17 intézkedést.

Az Európai Bizottság pénteken hivatalosan is közölte, hogy értékelése szerint a jogállamiság magyarországi helyzetével és az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos aggályainak eloszlatására hozott magyar reformok továbbra sem elegendők a források teljes körű felszabadításához.

European,Commissioners,Valdis,Dombrovskis,And,Johannes,Hahn,Give,A,Press
Fotó: Alexandros Michailidis

A Világgazdaság korábban megírta, hogy német és francia kérésre sem módosít javaslatán az Európai Bizottság, továbbra is visszatartanák a Magyarországnak járó pénzek 65 százalékát. Az ellentmondásos vita most az EU-tagállamokat képviselő Európai Tanács elé kerül.

Az EU brüsszeli végrehajtó testülete szerint az uniós pénzek felhasználása miatti aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés ellenére az EU pénzügyi érdekeit fenyegető kockázatok változatlanul fennállnak.

A brüsszeli testület ezért fenntartotta a Magyarországnak 2021–2027 között járó kohéziós támogatások egyharmadának – 7,5 milliárd eurónak (3000 milliárd forint) – a felfüggesztésére tett korábbi javaslatát. A december 7-ig hozott magyar intézkedéseket és elfogadott jogszabályokat értékelő jelentését az Európai Bizottság megküldte a tagállami kormányoknak – tájékoztattak. 

Közölték: a kormány válaszai nem bizonyítják, hogy a helyreállítási terv keretében meghatározott kötelezettségvállalások teljesítéséhez elfogadott jogszabályok végrehajtása „teljes mértékben biztosítja” a források felhasználásának tisztaságát. Noha a javasolt, a helyzet javítását szolgáló korrekciós intézkedések együttesen elvileg alkalmasak lennének a felvetett problémák kezelésére, azokat helyesen és hatékonyan végre is kell hajtani ahhoz, hogy a megújított jogszabályok csomagja megfelelőnek minősüljön. Figyelembe kell venni annak lehetőségét, hogy az intézkedéseket nem hajtják végre megfelelően, vagy hatékonyságuk gyengül – írták.

A magyar kormány szerint nem áll fenn az uniós forrásvesztés veszélye

Év végéig megszületnek a megállapodások, amelyek lehetővé teszik az uniós források megszerzését – legalábbis ezt gondolja a magyar kormány.

A közleményt jegyző Johannes Hahn költségvetési biztos kiemelte: a felvetett problémák kezelésének egyik legfontosabb intézkedése az Integritás Hatóság létrehozása volt, amely egyebek mellett „a közbeszerzések területén tapasztalható rendszerszintű jogsértések” orvoslását célozza. A bizottság értékelése szerint azonban fennáll a veszélye, hogy a hatóság függetlensége csorbul, hatékonyságát a korábban már jelzett hiányosságok aláássák. Az uniós testület emellett az igazságügyi rendszer függetlenségét biztosító jogszabályokat sem találta elégségesnek a korábban megfogalmazott aggályok eloszlatására.

Kijelentették: a magyar lépések ellenére az unió költségvetését érintő általános kockázatok változatlanul fennállnak, az uniós felzárkóztatási források felfüggesztéséről szóló bizottsági álláspont a közelmúltban elfogadott jogszabályi változások fényében sem változott.

Végezetül közölték: Magyarországnak bármikor lehetősége van írásos értesítést benyújtani annak bizonyítására, hogy az uniós aggályok már megalapozatlanok. Ha ez két éven belül bizonyítást nyer, az érintett uniós finanszírozás nem vész el – zárta értékelését az Európai Bizottság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.