Az Európai Bizottság nem változtat korábbi javaslatán – közölte az EB. Ennek értelmében az uniós költségvetésből minket illető pénzek 65 százalékát, mintegy 7,5 milliárd eurót függesztenének fel mindaddig, amíg Budapest nem teljesít bizonyos feltételeket.

Businessman,Refuses,To,Give,European,Euro,Eur,Money,Bag.,Refusal
Fotó: Shutterstock

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, Franciaország és Németország arra törekszik, hogy a bizottság csökkentse a Magyarországnak járó uniós források befagyasztott részét. A francia és a német álláspont szerint a 7,5 milliárd euró felfüggesztése túl sok, mivel Magyarország időközben tucatnyi reformot hajtott végre. Már az is kérdéses, hogy a tagállamok többsége támogatja-e a lépést, vagy sem, mert több ország (Olaszország, V4-ek) is ellenzi a szigornak ezt a mértékét.

A ma közzétett dokumentumban a bizottság részletes táblázatot készített, ami szerint nem történt változás a bizottság értékelésében a korábbi elemzésben felvázolt aggályok szinte mindegyikével kapcsolatban – írja a Politico. Magyarország ugyan új információkat nyújtott be a EB-nek, de ezek nagyrészt megfelelnek a bizottság számára már rendelkezésre álló adatoknak – írta Johannes Hahn uniós költségvetési biztos. Hozzátette: bár történtek pozitív lépések, továbbra is fennállnak kockázatok.

Feltételezések szerint Franciaország és Németország részben abban a reményben kérte a felülvizsgálatot, hogy az EB csökkenteni fogja a Magyarországtól visszatartani javasolt összeget. Budapest több kulcsfontosságú kérdést – köztük az Ukrajnának szánt gigahitelt és a globális minimumadót – blokkol, és egyesek szerint hazánk feloldhatja vétóit, ha az EU enyhít.

Franciaország és Németország is jelezte, hogy a frissebb felülvizsgálatot azért szeretnék, hogy a finanszírozás végleges felfüggesztése jogilag megalapozott legyen. A tagállamok óvakodnak attól, hogy elmélyüljön a megosztottság a tömbön belül, miközben az öreg kontinens keleti részén háború dúl Oroszország és Ukrajna között.

Az ellentmondásos vita most az EU-tagállamokat képviselő tanács elé kerül. A tisztségviselőknek december 19-ig kell dönteniük arról, hogy jóváhagyják, felülvizsgálják, elutasítják vagy akár teljesen figyelmen kívül hagyják a bizottság ajánlását. Ez azt jelenti, hogy a 7,5 milliárd eurót még mindig csökkenthetik vagy végül meg is adhatják.

Miközben az unió héjái drákói „jogállamisági” szigort követelnek Magyarországgal szemben a bizottságtól és Von der Leyentől személyesen, magyar kormánypolitikusok gyakran hangoztatják, hogy a jogállamisági eljárás tetszés szerint nyújtható gumi, és valójában egy politikai hadjárat része az egyes ügyekben különvéleményt képviselő Budapest és Varsó ellen.