Tavaly a munkavállalók 63 százaléka kapott béremelést vagy valamilyen extra juttatást a megnőtt kiadásai miatt, idén már csak alig több mint felük számít hasonlóra. A legtöbben úgy gondolják, hogy az emelés értéke elmarad majd az elvárásuktól – derült ki a Profession.hu legfrissebb, országosan reprezentatív kutatásának eredményeiből.

hand open empty purse looking for money having problem bankrupt broke
béremelés
A magyar munkavállalók több mint fele béremelésre számít idén.
Fotó: Getty Images

A válaszadók több mint fele (55 százaléka) gondolja úgy, hogy 2023-ban számíthat arra, hogy a megnövekedett kiadásait valamilyen módon kompenzálni fogja a munkáltatója. A dolgozók 49 százaléka fizetésemelést, 7 százaléka valamilyen rendszeres, 9 százaléka pedig egyösszegű támogatást vár idén.

Az átlagnál pesszimistábbak a béremeléssel kapcsolatosan azok, akik nem teljes állásban dolgoznak, és azok is, akik az államigazgatásban keresik kenyerüket.

A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint 2022-ben az éves átlagos 14,5 százalék volt.

Ezzel szemben a munkavállalók 63 százaléka kapott valamilyen fizetésemelést vagy kiegészítést, azonban a többségük (59 százalék) 10 százalék alatti összegben. Mindent összevetve a hivatalos pénzromlást meghaladó szinten csupán a dolgozók ötöde vihetett haza több pénzt 2022-ben.

A magyarországi munkavállalók alig több mint fele bízik abban, hogy idén is emelkedni fognak a juttatásai, és a legtöbben (59 százalék) magasabb összeget várnának el a munkahelyüktől, mint amire ténylegesen számítani mernek. Habár a dolgozók fele szeretné, ha a bére legalább az ötödével növekedne, de mindössze 6 százalékuk tartja ezt reálisnak.

Munkavállalók bérfejlesztéssel kapcsolatos várakozásai
 

„Leggyakrabban a befektetett munka elismeréseként a béremelésre gondolhatunk, azonban emellett számos más olyan motiváló tényező is szóba jöhet, amely szintén erősítheti az elköteleződést: képzések, jó munkahelyi légkör, rugalmas időbeosztás vagy a bónusz lehetősége. Értelemszerűen, ha piaci átlag alatti fizetést kínál egy munkaadó, és a fenti tényezők számunkra kedvezőtlenül alakulnak, érdemes körbenézni az álláspiacon egy jobb lehetőség érdekében” – fejtette ki Szigeti Nikoletta. a Profession Services üzletágvezetője.

Hozzátette, hogy aki a munkahelyváltás mellett dönt, annak mindenképpen érdemes tisztában lennie a kiszemelt iparág és cég jövőbeni helyzetével, várható stabilitásával, mivel a magasabb bérezés csak az érem egyik oldala.

Közel 390 ezer forint volt decemberben az átlagfizetés Magyarországon

2022 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagfizetése – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél, valamint a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 581 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 400 300 forint volt. A bruttó átlagkereset 18,1, a nettó átlagkereset 18,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.