Bár az átlagfizetések emelkedő pályán vannak, az miatt kevesebb jut a takarékoskodásra a K&H összeállítása szerint. A pénzintézet felméréséből kiolvasható, hogy a tavalyi utolsó negyedévben 3 millió forintot tett ki az érintettek megtakarítása, ami 12 százalékos éves növekedés, szemben az egy évvel korábbi 20 százalékkal.

Young couple looking trough mail expecting new orders
Young couple looking trough mail expecting new orders
Fotó: Getty Images

A felmérésben részt vevő háztartások jövedelme 2022 végén majdnem 494 ezer forint volt. Ez 10 százalékos éves szintű növekedés, 2020 azonos időszakához viszonyítva pedig majdnem 20 százalékos többlet. 

 

Az infláció azonban felzabálja a fizetésnövekedést. Az átlagbérek hiába nőnek 2023-ban is, mivel az infláció miatt a reálbérek már tavaly év végén csökkentek. Ez pedig a megtakarításokra is kedvezőtlen hatással van – derül ki a K&H összefoglalójából.

A múlt év egészét nézve a reálbérek mindössze 2,6 százalékkal nőttek, decemberben több mint 5 százalékkal csökkentek, az idén januárban pedig már 7,6 százalékos süllyedést mutattak, amire másfél évtizeddel ezelőtt volt utoljára példa. 

A K&H felmérésében részt vevő válaszadók beszámoltak az anyagi helyzetükről, beleértve azt is, hogy a háztartásukban mekkora az összjövedelem, valamint a megtakarítás. Az adatok szerint a megkérdezetteknél 

a háztartás teljes átlagos jövedelme éves összevetésben 10 százalékkal, 494 ezer forintra nőtt a múlt év utolsó negyedévére.

Eljött a fordulat a magyar gazdaságban: májustól felpöröghet a növekedés

A lakosságnak átlagosan nagyobb a megtakarítása, és ez nagyobb lehetőségeket jelent a külső sokkokkal szembeni védekezésre – mondta a Világgazdaságnak Isépy Tamás elemző, aki ismertette a Századvég Konjunktúrakutató legfrissebb kutatását, amely szerint májustól megindulhat a kilábalás.

Kevesebb jut a tartalékra

A jövedelmek emelkedése nem tud lépést tartani az árak növekedésével. Ennek eredményeként 

akik tudnak félretenni, a korábbinál kisebb összeget fordítanak erre.

A válaszadóknál az adott háztartás átlagos megtakarítása 2022 utolsó negyedévében meghaladta a 3 millió forintot, szemben a 2021 és 2020 hasonló időszakában mért 2,7 millióhoz, illetve 2,25 millióhoz képest. 

2022 és 2021 között tehát 12, egy évvel korábban viszont bő 20 százalékos volt a többlet, azaz jelentősen visszaesett a megtakarítási dinamika.