Az előrejelzéseink szerint a jelenlegi historikus trend alatti növekedés mélypontját ebben a hónapban érheti el a gazdaság, ezt követően a folyamat megfordul, és erőteljesen a historikus trend irányába fordul a – mondta a Világgazdaságnak Isépy Tamás, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

2016. április 29. Kecskemét. Mercedes gyár. Ipar, munkások. Autóipar.
Fotó: Veres Viktor / MW

A szakember ismertette, hogy az intézet rövid távú előre jelző indikátora, a Szigma Lead havi szinten vizsgálja a magyar gazdaság trend szerinti növekedési ütemét.

A rövid távú előre jelzési horizontunk végére, ezen év második felére a magyar gazdaság trend feletti növekedést érhet el. Tehát a közeljövőben erőteljesebb gazdasági felpattanás várható a jelenlegi adatok ismeretében

– emelte ki. 

Az elmúlt héten egymással ellentétes előrejelzések láttak napvilágot az idei kilátásokkal kapcsolatban. Míg a Raiffeisen Bank vezető szakértői lerontották az eddigi, elemzők körében optimistának számító prognózisukat 1 százalékról 0 százalékra a magas és gyengülő beruházási aktivitás következében, addig a Magyar Bankholding közgazdászai kevésbé pesszimisták, ők a korábbi 0,8 százalékról 1 százalékra emelték GDP-bővülésre vonatkozó számításaikat, utóbbiak szerint jövőre valósággal kilő a gazdaság. Bár az infláció így sem fog eltűnni egyik pillanatra a másikra, a bankholding elemzői szerint decemberben már 7 százalék alá süllyedhet, ami a kormány várakozásánál is derűlátóbb. Az év végi egy számjegyű inflációban néhány kivételtől eltekintve ma konszenzus van szakértői körökben.

Mindenesetre az első negyedéves GDP-adatokban, amelyeket május 16-án közöl a Központi Statisztikai Hivatal, biztosan nem találunk sok pozitívumot, az eddig megjelent szektorális adatok kivétel nélkül azt mutatják, hogy az év elejét is megsínylette a gazdaság. A kiskereskedelemi forgalom februárban több mint 10, az építőipar volumene 11,8 és az ipari termelés is 4,6 százalékkal mérséklődött éves szintén. Egyedül a külkereskedelem mutatott életjelet magáról, ami februárban többletes volt, és ez azért lényeges, mert az idén a nettó lehet a növekedés szinte egyedüli támasza a tavalyi aszályból lábadozó mezőgazdaság mellett. A technikai recesszióból a magyar gazdaság leghamarabb április–június közötti második negyedévben léphet ki, ekkor már negyedéves alapon van esély némi bővülésre, az éves bázisú növekedés ugyanakkor nem lesz valami fényes.

A lakosságnak átlagosan nagyobb a megtakarítása, ez nagyobb lehetőségeket jelent a külső sokkokkal szembeni védekezésre 

– válaszolta Isépy Tamás azon kérdésünkre, hogy szerinte minek köszönhetően állja a sarat a gazdaság, szemben a 2009-es válsággal, amikor 6,6 százalékos recesszióba kerültünk, és 2014-ig alig volt érdemi növekedés. Mint rámutatott, a háztartások nettó pénzügyi vagyona jelentősen növekedett 2009. IV. negyedév és 2022. IV. negyedév között: 2009 végéhez képest majdnem megnégyszereződött az összeg, az akkori 18,1 ezer milliárdról tavaly év végére 69,8 ezerre emelkedett. De a is válságállónak bizonyult, a 4,7 millió foglalkoztatott 800 ezer fővel több, mint 2009 végén.