Visszahívja a forgalomból a Karát roppanós sertésvirslit nem jelölt szója allergén miatt a Penny Market Kft. Az intézkedés valamennyi minőségmegőrzési idejű, 1000 grammos kiszerelésű terméket érinti – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.

nébih sertésvirsli
Fotó: Nébih

A Nébih arra kéri a szójaérzékeny vásárlókat, hogy a Mitros Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el!

Az áruházlánc üzleteibe a termék visszavihető, annak árát blokk nélkül is visszatérítik. A hivatal oldalán olvasható tájékoztatás szerint az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, egyebek mellett a glutént tartalmazó gabonaféléket; rákféléket; tojást, halat, földimogyorót, szóját, tejet, dióféléket.

Ugyanakkor azt is hozzáfűzték, hogy a túlérzékenységi reakciót legtöbbször fehérjék, és csak az arra érzékeny egyénekben idéznek elő. Az immunválasz azonnali és késleltetett reakció is lehet, 

az élelmiszer-allergiák főként azonnali választ váltanak ki. 

Az allergia leggyakrabban bőrtünetek (kiütés, pirosodás, ekcéma), légzőszervi tünetek (orrfolyás, asztma, rhinitis) és emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, puffadás) formájában jelentkezik.