Sikerrel zárult a Sátoraljaújhelyen épülő világrekord hosszúságú függőhíd próbaterhelése. A tesztet Dunai László akadémikus vezetésével a Műegyetem Hidak és Szerkezetek tanszéke – derül ki a Hidászokért Egyesület Facebook-bejegyzéséből.

Fotó: Dankó Dénes / Facebook

A Zemplén Televízió tudósítása szerint a Sátoraljaújhelyen épülő, a Szár-hegyet és a Várhegyet összekötő Nemzeti összetartozás híd próbaterhelése nagy mérföldkő a turisztikai helyszín átadása előtt.

A hidat először kettő, majd tizenkettő, végül harminc ember ritmikus mozgásával tesztelték.

Dunai László szerint az átadás előtt ez az egyik legfontosabb pillanat az átadás előtt, a dinamikus próbaterhelés. „A terhelés hatásaira a híd jól reagált, azokat a jelenségeket mutatta, amelyekre a tervezés során számítottunk” – mondta Dunai László, majd azzal folytatta, hogy „az volt a cél, hogy megfelelően mozogjon és élményt adjon azoknak, akik egy kalandparkban erre rámennek”.

A Szár-hegyet és a Várhegyet összekötő kötélhíd hossza több mint 700 méter, hat acélsodronykötél tartja a magasban. Ezzel a technológiával Magyarországon, de a hosszát figyelembe véve a világon ez a leghosszabb épített ilyen fajta híd, tehát ez egyedi, rekordhíd.