Magyar gazdaság

Félmilliárdból fejlesztik Komárom-Esztergom vármegye turizmusát

Ácsteszéren, Almásfüzitőn, Oroszlányban és Tatán indul fejlesztés. A vármegye turizmusa új lendületet kaphat.

Félmilliárd forint értékű turisztikai fejlesztés indul Komárom-Esztergom vármegye településein, Ácsteszéren, Almásfüzitőn, Oroszlányban és Tatán – jelentette be a vármegyei közgyűlés elnöke. Popovics György tájékoztatása szerint a beruházásokat a vármegye az érintett önkormányzatokkal és Duna-Gerecse Turisztikai Nonprofit Kft.-vel közös konzorciumban valósítja meg.

Komárom-Esztergom vármegye, turizmus, fejlesztés, Oroszlány, Bokod
A Bokodi tó Komárom-Esztergom vármegye turizmusának egyik ékköve / Fotó: Zoltan Balogh / Barcroft Media / Northfoto

Ácsteszéren turisztikai információs és szolgáltatási központot hoznak létre; motorospályát és élményösvényt építenek, valamint szabadulószobát alakítanak ki.

Almásfüzitőn az Azaum Római Táborban harcászati és tudománytörténeti kiállítást szerveznek, szabadtéri játékokkal és felpróbálható római kori katonai és polgári viseletekkel.

Az Oroszlányi Bányászati Múzeumban az egykori föld alatti bányatérség felszínen való felfedezését lehetővé tevő kincskereső játékot készítenek, így bővítik a közelben lévő majki Kamalduli Remeteség turisztikai kínálatát.

Tatán az Által-ér Tata és Vértesszőlős közötti szakaszán kenuzható vízitúra-útvonalat alakítanak ki valamint a felújított Kőfaragó ház fejlesztésének második ütemét valósítják meg.

Popovics György elmondta, az érintett települések fejlesztései a Terület- és településfejlesztési operatív program plusz európai uniós támogatásának felhasználásával valósulnak meg. Komárom-Esztergom vármegye a TOP keretében 3,5 milliárd forintot használt fel 12 projekt megvalósítására, a TOP Plusz programban további 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre a turizmus fejlesztésére – ismertette a vármegyei közgyűlés elnöke.

Közel egymilliárd forintból újult meg a Kisbéri Lovarda, áldoznak a kisbéri félvér megőrzésére is

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, az Agrárminisztérium közleménye szerint.

 

Komárom-Esztergom vármegye turizmus Tata Oroszlány Almásfüzitő
Kapcsolódó cikkek