Agrár

Közel egymilliárd forintból újult meg a Kisbéri Lovarda, áldoznak a kisbéri félvér megőrzésére is

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának pénteki átadásán, az Agrárminisztérium közleménye szerint.

Átadták a Kisbéri Lovarda – kormányzati támogatással – 850 millió forintból megújult északi istállóját. A fejlesztés egyaránt szolgálja a kisbériek mindennapjait, ünnepeit, hagyományait, és jelentősen erősíti a turizmus, az idegenforgalom lehetőségeit is – emelte ki  Nagy István agrárminiszter a pénteki rendezvényen.

Kisbéri
Fotó: Kisbéri Lovarda / Facebook

A tárcavezető elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Programban is kiemelt helyen szerepeltek a lovaglással, lótartással kapcsolatos fejlesztések. Volt rendelkezésre álló támogatás is a lótartás általános korszerűsítésére, és mintegy kétmilliárd forintot biztosítottak fedett lovardák kialakítására, létrehozására, felújítására és bővítésére. A sikeres projektek megvalósításával pedig elérhetővé válnak az olyan modern technológiával felszerelt és magas színvonalon működő létesítmények, amelyek megfelelnek a jelenkor elvárásainak – tette hozzá.

Nagy István tájékoztatása szerint a KAP Stratégiai Terv az idei évtől is biztosítja a támogatásokat. Az állattartó telepek megújításának támogatását célzó pályázati kiírás 50 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg, az elnyerhető támogatás 200 millió forint lehet. Az Álattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívás pedig üzemi szinten komplex fejlesztések megvalósítását teszi lehetővé. A kiírás 150 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg, egy projektre igényelhető támogatás minimum 200 millió forint, míg a maximális támogatási összeg 5 milliárd forint lehet – hangsúlyozta.

A miniszter beszélt arról is, hogy 

a genetikai erőforrások pótolhatatlan értéket képviselnek, a nemzeti örökségünk részei. Magyarország kormánya kiemelt feladatként tekint erre a területre is.

„Ezért a KAP Stratégiai Tervben is segítjük a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták, illetve új elemként a fajtarekonstrukció alatt álló fajták fennmaradását. Köztük a hagyományos hazai lófajták, így természetesen a kisbéri félvér megőrzését is. Az erre a célra irányuló egyik kiírást az elsők között hirdették meg, és június 3-tól kezdődően egy hónapig lehet benyújtani a pályázatokat” – húzta alá Nagy István.

 

KAP Stratégiai Terv Kisbéri Lovarda lótartás Nagy István
Kapcsolódó cikkek