BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Vienna,,Austria,,20,September,2023:,The,Austrian,Parliament,Building,In

Ausztriai munkák: sok ezer magyar hagyta ott, de rögtön visszamentek – ez van a háttérben

Az áprilisi és a májusi nyilvántartások is megjelentek az osztrák munkaerőpiacon dolgozó külföldi munkavállalókról. Így már az is látszik, jelenleg hány magyarnak van ausztriai munkája.

Szélsőségesen alakult az elmúlt hónapokban az Ausztriában dolgozó magyarok száma – derült ki az osztrák társadalombiztosító statisztikáiból.

Vienna,,Austria,,20,September,2023:,The,Austrian,Parliament,Building,In
Ausztriai munkák: sok ezer magyar hagyta ott, de aztán rögtön visszamentek – ez van a háttérben / Fotó: Shutterstock

A Világgazdaság rendszeresen beszámol az osztrák munkaerőpiacon boldoguló honfitársainkról, legutóbb a márciusi adatokat ismertettük. Azóta az áprilisi és májusi nyilvántartások is megjelentek az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalókról, így már az is látszik, jelenleg hány magyar dolgozik a sógoroknál.

Hány magyar dolgozik Ausztriában?

Fontos megjegyezni, hogy az Österreichische Sozialversicherung csak a bejelentett, teljes állásban foglalkoztatottakat veszi számba. Most kiderült, hogy 

  • 2024 negyedik hónapjában összesen 981 193,
  • az ötödikben viszont már 1 003 736 külföldi kereste a kenyerét Ausztriában.
  • Ugyanez márciusban 997 418,
  • februárban 994 216,
  • januárban pedig 980 567 volt.

Vagyis Ausztria nemzetközi munkavállalói rétege csúcsra ért májusban és 2024-ben először haladta meg az egymilliós létszámot. Nyugati szomszédunk népessége mintegy 9,1 millió fő, ez tehát azt jelenti, hogy 

közülük minden kilencedik már nem osztrák állampolgár.

Éves bázison még látványosabb a külföldi foglalkoztatotti kör növekedése, hiszen 2023 májusában még csak 978 960-an voltak, tehát egy év alatt 25 ezerrel bővült ez a tábor.

Ahogy arról a Világgazdaság már korábban is írt, szembetűnő, hogy Ausztria a „külföldi emberigényét” két fő forrásból teremti elő: az egyiket a 83 milliós Németországról (ami a nyelvi azonosság miatt is kézenfekvő), a másikat pedig a szűk tízmilliós Magyarországról. Jelen állás szerint Ausztriában németek dolgoztak a legtöbben, májusban egészen pontosan 125 833-an. Rögtön utánuk viszont a magyarok következnek,

akik a múlt hónapban 123 897-an voltak.

Csakhogy áprilisban még csak 117 614-en dolgoztak Ausztriában, miközben márciusban 124 158 főnyi magyart regisztráltak az osztrák munkaerőpiacon. Februárban 126 169-et, januárban pedig 124 820-at. 

Vagyis azt látjuk, hogy márciusról áprilisra 6544 magyar hagyta ott Ausztriát, hogy aztán májusra már újabb 6283-an menjenek ki szerencsét próbálni. Így alakult ki a 123 897 fős magyar kolónia, ami éves kitekintésben, 2023 májusához (119 595 magyar) viszonyítva azt jelenti, hogy 4302-vel több magyar dolgozik az osztrákoknál. 

Összességében tehát a nyolcszor kisebb lélekszámú Magyarország lényegében ugyanannyi munkaerőt ad az osztrákoknak, mint Németország és Ausztriában minden nyolcadik külföldi dolgozó magyar volt 2024 májusában.

Hazajönnek-e a magyarok Ausztriából?

Ez persze nem csoda, hiszen tömegével van rá példa, hogy ausztriai állásokra különböző fejvadász cégek kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak. A Világgazdaság beszámolt róla, hogy magyar nyelvű targoncakezelői képzést indított az Osztrák Hulladékhasznosító Vállalatok Szövetsége, aminek az osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató is hírét vitte.

Az Ausztriában dolgozó magyarok felfutása ráadásul annak is köszönhető, hogy beindult a nyári turisztikai szezon, amely az osztrák munkaerőpiacon szokásosan komoly munkaerő-keresletet generál. Jósolni mindig nehéz, de a korábbi évek tapasztalatai alapján az várható, hogy a következő hónapokban tovább nő majd az Ausztriában dolgozó magyarok száma.

Pedig nekik bőven lenne helyük a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő magyar gazdaságban is. Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese február elején éppen arról beszélt a Portfóliónak, hogy „a munkaerőpiac dinamizálásának kulcseleme a külföldön dolgozó magyar munkavállalók hazacsábítása”.

Szerinte az ő visszatérésük új készségekkel, például magasabb hatékonysággal, fejlett módszerekkel és ipari gyakorlatokkal növelheti a hazai munkaerő termelékenységét. Ennek érdekében a döntéshozók részéről célzott ösztönzők és támogató programok kialakítása szükséges, amelyek megkönnyítik az érintettek hazatérését és integrációját.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.