Magyar nyelvű targoncakezelői képzést indít az Osztrák Hulladékhasznosító Vállalatok Szövetsége (VOEB) – olvasható az osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató honlapján.

© Cseh Gábor20230228 Szombathely

Építőanyag körkép
Bizonytalanságot hozott az új esztendő az építőipar szereplői számára. A kínálati oldal rendeződni látszik, a kereslet azonban csökken - az általunk megkérdezett szakemberek szerint sokan kivárnak és nem vágnak bele új beruházásba. 

Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Képen: Targoncával pakolják a cserepeket20230228 SzombathelyÉpítőanyag körképBizonytalanságot hozott az új esztendő az építőipar szereplői számára. A kínálati oldal rendeződni látszik, a kereslet azonban csökken - az általunk megkérdezett szakemberek szerint sokan kivárnak és nem vágnak bele új beruházásba. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas NépeKépen: Targoncával pakolják a cserepeket
Ausztria nem szégyellős: már a targoncásokat is elszívja Magyarországról. Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

Az Österreichischer Rundfunk arról számolt be, hogy a VOEB márciusra hirdeti meg a kétnapos tanfolyamát kifejezetten azzal a céllal, hogy 

mérsékelje az osztrák munkaerőpiacon tapasztalható szakmunkáshiányt.

A képzés helyszíne Bruck an der Leitha, magyarul Lajtabruck, nyilván nem véletlenül. A pár ezer fős városka ugyanis mindössze 30 kilométerre van a magyar határtól. A magyar nyelvű targoncásképzésre február 22-ig lehet jelentkezni. A VOEB már most kilátásba helyezte, hogy ha a dedikált tanfolyam sikeres lesz, akkor újabbat hirdetnek, immár szerb nyelven.

A VOEB elnöke, Gabriele Jüly a döntésük kapcsán arról beszélt, hogy Ausztriában a targoncavezetéshez speciális vezetői engedélyre van szükség. Csakhogy ennek megszerzését sokszor a nyelvi akadályok nehezítik. A szervezet vezetője ezek után megdöbbentő adatokat közölt.

A munkatársaim háromnegyede beszél magyarul. Ők azok, akik fenntartják az infrastruktúránkat

– közölte. Azért is indítanak új képzést, hogy az érdeklődő munkavállalók osztrák színvonalú továbbképzésben részesülhessenek. Az is kiderült, hogy a magyar nyelvű tanfolyamot március 7–8-án szervezik meg az Abfallservice Jüly hulladékkezelő társaságnál. A névazonosság a VOEB vezetőjével talán nem véletlen. Ezalatt a két nap alatt a résztvevők a gyakorlati vezetéstől kezdve a rakományrögzítésen át a rakománykezelésig minden elemét elsajátíthatják a targoncázásnak.

A képzést vizsga is követi, amelyre a jelentkezőknek önállóan kell felkészülniük. Arról nem közöltek információt, hogy sikeres vizsga esetén milyen elhelyezkedési és kereseti lehetőségeket biztosítanak, de kiindulva a hulladékkezelésben tapasztalható munkaerőhiányból, jó eséllyel gyorsan el lehet helyezkedni.

Sokkoló: egyetlen hónap alatt több mint négyezer magyar ment ki Ausztriába dolgozni

Különösen fájó, ami decemberben történt, előtte ugyanis hónapokon át csökkent az osztrák munkaerőpiacon dolgozó magyarok száma. Kérdés, lesz-e fordulat, és ha igen, mikor.