BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Máris árat emeltek a kazángyártók? Ma minden kiderül az otthonfelújítási támogatásról

Elegendők egy kazáncseréhez az energiahatékonysági támogatásban meghatározott keretösszegek, és a teljes kazáncserét egy hónapon belül el tudná végezni a regisztrált szakemberek többsége, de 34 százalékuk szerint a gyártók már emelik az árakat. A JóSzaki a rendszerében regisztrált kazánszereléssel foglalkozó szakembereket kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak a ma megjelenő energiahatékonysági támogatásról.

Ma jelenik meg az új energiahatékonysági program végleges pályázati felhívása, a támogatás várhatóan leghamarabb kimerülő kerete a gázkazánok lecserélésére nyújtható, összesen 20 milliárd forint támogatás lesz – hívta fel a figyelmet a JóSzaki.

kazáncsere
Kazáncserére készülnek sokan / Fotó: Shutterstock

Záródnak az ajtók

A mostani támogatás egészen biztos az utolsó ilyen lehetőség a magyar lakosság számára, hiszen 

2024. december 31. után a fosszilis tüzelőanyagot felhasználó berendezések támogatása az egész EU területén tilos lesz. 

Éppen ezért a támogatáshoz tartozó hitelszerződést legkésőbb december 31-ig alá kell írni a folyósító bankokkal, a munka elvégzésére ettől az időponttól számítva két év áll a lakosság rendelkezésére.

A JóSzaki a program indulása és a végleges pályázati felhívás megjelenése előtt kérdezte meg a szakembereket várakozásaikról. A válaszadók zöme a megrendelések felfutásával számol, egyelőre

  • csak a 13 százalékuk mondja azt, hogy már most sem tud több munkát vállalni,
  • 81 százaléka biztosan állítja, hogy egy héten belül tud árajánlatot adni, a
  • 61 százalékuk 2 héten belül, 
  • további 25 százalékuk egy hónapon belül el tudná végezni.

Tehát szakiból egyelőre nincs kapacitáshiány.

Nem árt azonban észrevenni, hogy a szakik zöme növekvő érdeklődésre számít. Több mint felüktől már most többen kértek tanácsot, illetve árajánlatot a támogatás miatt, és 15 százalékuk mondja, hogy már tíznél többen fordultak hozzájuk a program keretében elszámolható fűtéskorszerűsítési munkákra.

Máris árat emelnek a kazángyártók?

A megkérdezettek

  • 61 százaléka bőségesen elegendőnek tartja a támogatási felhívásban meghatározott keretösszeget egy kazáncsereprojekt munkadíjára, 
  • de 39 százalékuk nem zárja ki annak lehetőségét, hogy kéménybéleléssel és gáztervekkel együtt a munka esetleg túllépi a megadott keretet.

Ami az anyagköltséget illeti, a szakik itt már nem ennyire optimisták, csak 54 százalékuk állítja, hogy biztosan elég a keret, a többiek el tudnak képzelni némi túllépést, és már most 34 százalék mondta a JóSzaki kérdésére, hogy a gyártók a támogatási program közzététele óta elkezdték emelni az áraikat.

Otthonfelújítási program: napokon belül megjelenik a részletes felhívás – megvan, mikortól lehet pályázni

Ma délelőtt kormányinfót tartanak. Ezen természetesen a vasárnapi választásokat is értékelik, de több fontos tájékoztatási is elhangzott, így például az otthonfelújítási programról.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.