BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Otthonfelújítási program: napokon belül megjelenik a részletes felhívás – megvan, mikortól lehet pályázni

Ma délelőtt kormányinfót tartanak. Ezen természetesen a vasárnapi választásokat is értékelik, de több fontos tájékoztatási is elhangzott, így például az otthonfelújítási programról. Cikkünk frissül!

Hétfőn kerül fel az otthonfelújítási program végleges felhívása az Energiaügyi Minisztérium (EM) honlapjára – jelentette be a kormányszóvivő csütörtökön a kormányinfón.

Creative,Home,Work,Space,-,Work,From,Home,Concept,-home office, otthoni munka
Otthonfelújítási program: napokon belül megjelenik a részletes felhívás – megvan, mikortól lehet pályázni / Fotó: Shutterstock

Vitályos Eszter az EM-ra hivatkozva arról számolt be, hogy június 17-én a végleges pályázati felhívás jelenik meg, ami azért is fontos, mert 

ettől a naptól fogva tudnak előregisztrálni a kivitelezők,

akik közül majd választhatnak a beruházók az otthonfelújítási program kapcsán. Legalább ennyire érdemi információ, hogy megerősítést nyert, hogy a lakosság mikortól tud jelentkezni az otthonfelújítási programra: ez július 1. hétfő, tehát nagyjából két és fél hét múlva megnyílik a pályázati lehetőség. Mindezt egyébként a Világgazdaság már május végén előrejelezte. 

Még május végén jelentette be az EM és a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy a kormány június elején véglegesíti az otthonfelújítási program kiírását. Amikor még áprilisban a kormányzat meghirdette a kezdeményezést, úgy volt, hogy júniustól már a pályázat is elstartol. Ez azonban tehát átcsúszott júliusra, viszont így még szélesebb kör számára teremthetnek lehetőséget a támogatás igénybevételére. A későbbi indulás abból a szempontból is kedvező lehet, hogy több időt marad az érdeklődők számára a kölcsönigényléshez szükséges dokumentumok előkészítéséhez.

Mit az az otthonfelújítási program?

A kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával ösztönzi az 1990 vége előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós társfinanszírozású program jóvoltából legfeljebb 20-22 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. A legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményező beruházások révén a támogatott családok könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt.

A keretösszeg 108 milliárd forint.

Egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás. Az állami program forrásait

  • nyílászárók cseréjére,
  • a meleg vizes rendszer korszerűsítésére,
  • épületek hőszigetelésére és
  • gázkazáncserére használhatják az igénylők.
    A hitel és a támogatás 50-50 százalékos arányától el lehet térni a járás fejlettségi szintjétől, valamint a pályázó jövedelmi helyzetétől függően, de a vissza nem térítendő összeg nem haladhatja meg a 3,5 millió forintot.

Otthonfelújítási program: összefoglalta egy ábrába az alapvető infókat a szaktárca

Nagy az érdeklődés az otthonfelújítás program iránt, érdemes felkészülten nekivágni az igénylésnek. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.