Világgazdaság

Szinte senki nem gondol a nyugdíjaséveire Magyarországon

A magyar lakosság nagyobb része csak rövid távon tervezi a pénzügyeit – derül ki az OTP Bank megbízásából készült kutatásból. A hitelintézet elindította öngondoskodási indexét, amely a társadalom e téren mutatkozó állapotát tükrözi.

Az OTP Bank útjára indította az OTP öngondoskodási indexet, amelynek időről időre megismételt kutatásaival és rendszeres publikációival nyomon követhető lesz a magyar társadalom állapota és fejlődése az öngondoskodás terén – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatójukon a hitelintézet vezetői.

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az index elindítása kapcsán közölte: az a pénzügyi vonatkozásoknál tágabb összefüggésekben, komplex módon vizsgálja az öngondoskodás témáját. Hozzátette: az OTP öngondoskodási index nemcsak abban nyújt segítséget, hogy pontos képet kapjunk a lakossági öngondoskodás szintjéről, hanem abban is, hogy szembesüljünk és választ adhassunk azokra a félelmekre, tévhitekre, amelyek ma még sokakat akadályoznak abban, hogy megtegyék a szükséges lépéseket jövőjük pénzügyi biztonságáért.

A magyar társadalom mostani állapotát tükröző mutató értéke nem indul túlságosan magas szintről: a 0-tól 100-ig terjedő skálán 36 pont. (A kutatást az Ipsos Zrt. végezte, a felmérés június közepén készült a bankszámlával rendelkező, 18–70 év közötti magyar lakosság körében, 1000 fő megkérdezésével.) Az eredményt értékelve Kovács Antal hangsúlyozta: az azt mutatja, hogy kell és van is hova fejlődni a lakosságnak az öngondoskodás terén. Az attitűdök, vélemények megváltoztatásával, edukációs tevékenységgel is sokat lehet tenni azért, hogy erősödjön az emberekben öngondoskodás iránti szándék. Ehhez szeretne az OTP Bank is hozzájárulni, többek között azzal, hogy minél több fórumon hangsúlyozza: a rendszeres kis összegű megtakarításoknak nagyon jelentős szerepe van.

Az indexet megalapozó kutatás szerint havonta a megkérdezettek 58 százaléka készít pénzügyi tervet a következő hónapra. A pénzügyi biztonság megteremtéséhez azonban ennél hoszszabb távon kellene gondolkodni, a válaszok viszont arról tanúskodnak, hogy egyre kevesebben tervezik meg ily módon a pénzügyeiket: egy évre előre a válaszadók 26, 5–10 évre 8, évtizedekre előre pedig csupán 4 százaléka végez számításokat. A kutatás alapján 63 százalékuknak nincs olyan célja, amelyre hosszabb ideje, hónapok vagy évek óta takarékoskodna – húzta alá Kovács Antal.

A mutató figyelembe veszi a pénzügyi öngondoskodás irányába tett tényleges lépések mögötti mozgatórugókat, a véleményeket, terveket is. Az egyik fontos szempont a felelősség kérdése, vagyis hogy mennyire érzik az emberek elsődlegesen saját feladatuknak például az öregkoruk anyagi biztonságáról való gondoskodást.

A kutatás ezzel kapcsolatban azt mutatta, a többség az állam fő felelősségét jelöli meg: a megkérdezettek kétharmada szerint az öregkor pénzügyi biztonságának megteremtése elsősorban az állam feladata. Az egyén felelősségét főként a 18–29 éves korosztály teszi az első helyre, de még ebben a csoportban is 57 százalék említi első helyen az államot. Amikor arról kérdezték az embereket, miért nem tesznek többet öregkori pénzügyi biztonságuk érdekében, az állami felelősségre való hivatkozásnál csak az anyagi szűkösséggel kapcsolatos válaszok voltak gyakoribbak.

nyugdíjasA második Orbán-kormány OTP öngondoskodás A második Orbán-kormány GKI index Daimler pénzügyi terv fiat Opel mutató Európai Unió Ryanair tömegközlekedés